V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), vas z »Recepti z okusi Slovenije« spodbujamo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin s ponosom umestite v osrčje jedilnikov tudi v toplini vašega doma. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov ter gozdov. Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas.
Prežganka, pečena prosena kaša s sadjem in medom
Prežganka
- 2 žlici masla
- 2 žlici pirine moke
- strok česna
- nariban korenček
- žlička mlete kumine
- 800 ml vode ali jušne osnove
- 1 lovorov list
- 2 jajci
- šopek sesekljanih zelišč
- sol
V loncu raztopimo maslo in dodamo moko. Na manjšem ognju jo pražimo 5 minut in medtem ves čas mešamo z metlico. Proti koncu dodamo kumino in nasekljan česen, da zadišita, nato pa še nariban korenček. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo in pri tem mešamo z metlico. Dodamo še lovorov list in počasi kuhamo 5 minut. Jajci ločimo in posebej razžvrkljamo rumenjaka in beljaka. Tako bo prežganka bolj pisana. Jajci vlivamo v vrelo juho, tako da ju žvrkljamo z metlico. Kuhamo še 2 minuti. Če se juha preveč zgosti, jo malce razredčimo z vodo. Solimo po potrebi, juho pa oplemenitimo še s šopkom nasekljanih zelišč.
Pečena prosena kaša s sadjem in medom
Za pekač 17 x 27 cm:
- 250 g prosene kaše
- 800 ml mleka
- ščepec soli
- 2 žlici medu
- za pest nasekljanega suhega sadja (slive, marelice, brusnice)
- naribano jabolko in hruška žlička cimeta
- lupinica bio limone
- 2 jajci
Proseno kašo operemo in stresemo v lonec. Rahlo jo osolimo, dolijemo mleko in počasi kuhamo, dokler se ne zmehča. Jabolko in hruško olupimo in naribamo. Suho sadje nasekljamo. Pekač namastimo. Pečico vključimo na 180 stopinj. Kuhano proseno kašo malce ohladimo. Jajca ločimo in beljake stepemo v sneg. Kaši dodamo rumenjaka, med, sadje, cimet in limonino lupinico ter dobro premešamo. Na koncu vmešamo še beljakov sneg in vse skupaj razporedimo po pekaču. Pečemo okoli 40 minut. Ponudimo toplo ali hladno. Recept je za 4 osebe.
Zadružna zveza Slovenije, z. o. o.
Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug