V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), vas z »Recepti z okusi Slovenije« spodbujamo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin s ponosom umestite v osrčje jedilnikov tudi v toplini vašega doma. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov ter gozdov. Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas.
Motovilec z jajci
- 4 jajca
- 250 g motovilca
- česen
- oljčno olje in kis po okusu
- žlička medu
- sol
- za pest orehovih jedrc
Jajca damo v kozico, prelijemo z vodo in postavimo na ogenj. Ko voda zavre, jih kuhamo še 8 minut. Pazimo, da ogenj ni preveč močan, saj se bodo jajca tako preveč premikala po posodi in zaradi tega popokala. Motovilec operemo in osušimo. V kozarcu razžvrkljamo kis, olje, žličko medu, ščep soli in nariban česen. Prelijemo po motovilcu in premešamo. Kuhana jajca olupimo in narežemo na četrtinke. Dodamo jih solati, posujemo z orehovimi jedrci in ponudimo.
Recept je za 4 osebe.
Zadružna zveza Slovenije, z. o. o.
Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug