Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
1°C
JUTRI
13°C
5°C
Oceni objavo

Recepti z okusi Slovenije: Ajdov kruh z orehi in medom

V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), vas z »Recepti z okusi Slovenije« spodbujamo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin s ponosom umestite v osrčje jedilnikov tudi v toplini vašega doma. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov ter gozdov. Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas.

Ajdov kruh z orehi in medom

100 g orehov

300 g bele pirine moke

200 g ajdove moke

25 g kvasa

žlička sladkorja

320 g mlačne vode

2 žlici medu

12 g soli


Orehe popražimo na ponvi, da zadišijo, nato jih grobo nasekljamo. Zmešamo obe moki, naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo malce vode (od skupne količine), pomešamo in počakamo 10 minut, da kvas naraste.

Dodamo sol in preostanek vode, med in nasekljane orehe ter zgnetemo gladko testo, ki bo zaradi ajde malce lepljivo, a bo vseeno odstopilo od posode. Pustimo ga, da v pokriti posodi dvojno naraste. Pečico vključimo na 250 stopinj in vanjo potisnemo litoželezni lonec. Testo predenemo na pomokano površino in oblikujemo hlebček. Prestavimo ga na papir za peko in posujemo z moko. To pogladimo po vsej površini hlebčka. Testo pokrijemo s krpo in pustimo, naj še enkrat vzhaja 20 minut. Iz pečice previdno vzamemo vroč lonec, ga odkrijemo in s papirjem za peko vanj položimo vzhajani hlebec. Z zares ostrim nožem ga križno zarežemo, lonec pokrijemo in ga znova potisnemo v pečico. Kruh pečemo 15 minut pri 250 stopinjah, nato lonec odkrijemo in pečemo še približno 30 minut pri 220 stopinjah.


Zadružna zveza Slovenije, z. o. o.

Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug

Oglejte si tudi