Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
4°C
JUTRI
21°C
5°C

Obeležje 15. poldnevnika

Skozi občino Trebnje poteka 15. poldnevnik, navidezni polkrog, ki povezuje oba Zemljina tečaja in vse kraje, kjer sonce istočasno vzhaja, doseže poldan in zahaja ter določa zemljepisno dolžino v vrednosti 15° 00´ 00´´.

''Slovenski greenwich'' je obeležen na Vrhtrebnjem. V naselju, ki je oddaljeno slabo uro počasne hoje iz mesta Trebnje in je priljubljena izletniška in razgledna točka. Obeležje predstavlja kamnita miza s sončno uro,  bronastim reliefom Slovenije, na katerem so prikazani pomembnejši kraji v državi, višji vrhovi in potek 15. poldnevnika preko slovenskega ozemlja ter informativna tabla z osnovnimi informacijami o 15. poldnevniku. Del obeležja sestavlja tudi pano z barvnim zračnim posnetkom občine Trebnje, občine Mirna, občine Šentrupert in občine Mokronog- Trebelno.

Na vstopu v mesto Trebnje z zahodne strani je poldnevnik obeležen tudi z veliko tablo in radijsko vodeno uro, ki kaže točen srednjeevropski čas. Ura je naravnana tako, da v tisoč letih zaostane ali prehiti le za eno samo sekundo.


Ali ste vedeli? Poldnevniki ali meridiani so navidezni polkrogi, ki povezujejo severni in južni tečaj in vse kraje, kjer sonce istočasno vzhaja, doseže poldan in zahaja. Mreža poldnevnikov je zaradi rotacije Zemlje okoli lastne osi izredno pomembna pri določanju datumske meje in časovnih pasov na Zemlji. Vsi kraji znotraj posameznega pasu imajo čas, ki se za eno uro razlikujejo od časa v sosednjem pasu. Kraji znotraj enega časovnega pasa se ravnajo po času poldnevnika, ki poteka natanko po njegovi sredini.


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi