Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
-1°C
JUTRI
5°C
-4°C
Oceni objavo

Baragova domačija

Baragova domačija v Mali vasi je rojstna hiša slovenskega misijonarja Friderika Ireneja Barage.

V hiši sta urejeni dve spominski sobi, en prostor je opremljen s pohištvom iz takratnega časa, drugi pa z muzejsko postavitvijo predmetov in z označenimi postajami njegovega življenja v Kanadi in ZDA. Tam je pisal knjige za severnoameriške Indijance, jih učil brati in pisati, jih odvračal od alkohola ter jim omogočil, da so se izučili različnih obrti. Med bivanjem v La Pointu je napisal knjigo Zgodovina, značaj, šege in običaji severnoameriških Indijancev, s katero so Evropejci prvič spoznali zgodbo o indijanski princesi Pocahontas. Delo je prva knjiga slovenskega avtorja, ki opisuje neko tuje ljudstvo. 

Baragova rezina

V slaščici BARAGOVA REZINA (BA-ČI) se prepletata tradiciji, ki ju ločuje ocean. Namenili smo ji maline, ki so jih Baragi ljubi Indijanci nabirali že dolgo pred prihodom Evropejcev, in slast grozdja, katerega trta daje Baragi rodnim dolenjskim gričem prepoznavnost, delo in veselje. Baragovi rezini smo dodali rozine – kot presenečenja, ki so Barago prepričala, da je na pravi poti ob spajanju omenjenih tradicij – in čokoladni mousse – kot tisto nekaj več, ki spodbudi ponos ob imenu znamenitega rojaka zaradi njegovih del in slovesa.

Osnova slaščice je nenavadno zanimiva: čokoladni biskvit – kot osnova na temni podlagi in podoba črnega talarja, ki si ga je oblekel Friderika Baraga, ko je stopil na pot bogoslovja. Obarvali smo jo rdeče – v barvi ogrinjala, ki si ga je nadel kot škof, in ji dodali ščepec edinstvenosti sladke čipke, ki ponazarja duh blaženosti in krasi končno podobo Baragove rezine.

Kadarkoli jo lahko poskusite v Hotelu Opara v Trebnjem, Goliev trg 3, 8210 Trebnje, telefon: +386 (0)7 30 44 005.

Oglejte si tudi