Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Tabor
JUTRI
2°C
0°C
SOB.
5°C
-5°C
Oceni objavo

Žita

Žita - naša življenjska moč.

V Sredozemlju je najbolj razširjeno žito pšenica. Pšenica je žito Sonca. Zaradi glutena, ki ga vsebuje, jo najbolj uspešno uporabljamo pri peki kruha. Lepek ali gluten je elastična vlaknasta snov, ki lahko zadrži dvestokrat več vode od svoje lastne teže. O pšenici vemo veliko. Nevio Sgherla denimo navaja, da je splošno znano, da so Egipčani pripravljali petdeset različnih vrst kruha. Glino, ki so jo uporabljali za izdelovanje vaz, so gnetli z rokami, testo za kruh pa z nogami. V času Kristusa so jedli nekvašen kruh, imenovan azim. Rimski legionarji so jedli puls, nekakšen pirin zmletek. Pira, najverjetneje prednica pšenice, krepi mišice. Redno uživanje celovite, polnovredne pšenice, sončnega zlata, poudarja umetniško moč domišljije. Na italijanskem polotoku vsepovsod srečamo vrhunce umetnosti: v glasbi, slikarstvu, arhitekturi ipd. Zdi se, da ni naključje, da so tako izjemne umetnine ustvarili umetniki, ki so živeli v času, ko še niso poznali prečiščevanja žit …

 

V vodnem svetu pa poganja svoje korenine lunarni riž ‒ žito, ki še danes, čeprav v manjši meri, podpira Azijo: Indija, Kitajska, Japonska, Vietnam, Koreja in druge azijske države živijo zahvaljujoč rižu, ki v človeku uravnoveša telesne tekočine, poudarja umirjenost in napeljuje k bolj ponotranjenemu življenju. Polnovreden, celovit riž razstruplja telo, pomaga jetrom, pljučem, ledvicam, srcu, uravnava visok krvni tlak, in izloča iz telesa nevaren merkurij ter še bolj nevaren in strašen radioaktiven stroncij 90. Bel, oluščen riž je primeren ob prebavnih težavah, kot je driska, polnovreden pa v primeru zaprtosti.

 

Ječmen so poznali že v stari Grčiji. Homer ga je imenoval »človekov srž«. Ječmen je podpiral misleca in krepil bojevnika v nas. To žito podpira vretenca in pomaga hrbtenici pri vzravnani drži ter deluje na živčni sistem tako, da povečuje koncentracijo. Ječmen je pod vplivom planeta Marsa, simbola boga vojne.

 

Če iščemo žito, ki bi nam dalo harmoničnost, lepoto in toplino, se ozrimo k prosu. Proso je najbolj uporabljeno žito v Afriki. Visoka vsebnost silicijeve kisline pomaga lepši, sijoči koži, lasem in nohtom ter izostri čutilne organe. Zaradi topline, ki jo vnaša v naše telo, je visoko antikarcinogeno. Rak, infarkt, arterioskleroza so mrzle bolezni, značilne za današnjo civilizacijo. Proso je žito, ki je vezano na planet Merkur.

 

Jupiter je v sozvočju z nordijsko ržjo, žitom, ki ni najprimernejše za občutljive želodce. Rž postane prebavljiva, če jo uživamo v obliki kosmičev ali naravno vzhajanega kruha. Če jo redno uživamo, nam bodo predvsem hvaležni pljuča, jetra, prebavni trakt in še zlasti krvni obtok.

 

Oves je žito Venere in pomaga osebam, ki trpijo za počasnim delovanjem ščitnice, in tudi tistim, ki so nagnjeni k debelosti. Oves je žito, prepojeno s silami ognja, zato ga dajejo konjem, da bi bili bolj ognjeviti. Pri človeku spodbuja nadobudnost in moč volje. Krepi želodec, črevesje in jetra, ter spodbuja proizvodnjo inzulina.

 

Koruza je žito Saturna, spremljala je zgodovino predkolumbovskih ljudstev v času, ko jih še beli človek ni podjarmil. Besedi maiz (koruza) in Maya sta si presenetljivo podobni. To je žito, ki je med sedmimi brati najbolj nespretno, je najbolj zemeljsko, težko in melanholično. Pomaga pri srčnih obolenjih, krepi srčno mišico in se uporablja proti črevesnim vnetjem.

 

Predstavitev žit zaključujemo s posvojeno sestro žit ‒ saracensko pšenico ali ajdo. Ajda za razliko od ostalih žit ne spada v družino trav, temveč med dresnovke. Pridelujejo in uporabljajo jo predvsem v Rusiji, na Japonskem in v italijanski Valtellini. Ajda iz telesa izloča prekomerno tekočino, vnaša toplino in po besedah Nevia Sgherle ustvarja simpatičnost in prikupnost. Zaradi vsebnosti vitamina P izboljšuje kri ter vpliva na krepitev kapilar in uravnava njihovo prepustnost.

 

O žitih in bogastvu, ki ga nosijo človeku, bi lahko napisali še marsikaj. Kljub temu upam, da nas bodo zgornji odstavki spodbudili, da bo naš krožnik gostil tudi druge vrste žit, ne le pšenice.

 

Majda Temnik,

Ajda Štajerska

Povezave

Wikipedia

Oglejte si tudi