Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Učenec OŠ Vransko - Tabor v parlamentu Republike Slovenije

V ponedeljek, 11. 4. 2022, je v Ljubljani, v parlamentu Republike Slovenije, potekal 32. nacionalni Otroški parlament. Poslanske klopi je zasedlo 111 parlamentark in parlamentarcev iz vseh slovenskih regij. Razpravljali so o svoji poklicni prihodnosti.

Dogodek so s svojo navzočnostjo počastili: Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije; Damir Orehovec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport; Darja Groznik, predsednica ZPMZ, dr. Jože Ruparčič, namestnik varuha človekovih pravic, nekaj poslancev in poslank ter drugi vabljeni gostje.

Pred plenarnim delom je svoje misli izrazil gospod predsednik, Borut Pahor. Mladim je namenil spodbudne besede, jim vlil upanje in jih opogumil k radovednemu življenju, saj bodo le tako odkrili svoj talent.

Spodnjo Savinjsko regijo sta zastopala 2 parlamentarca. Eden izmed njiju je bil naš učenec, Matevž Kovačič iz Tabora.

Oba predstavnika naše regije sta bila pri podajanju mnenj, predlogov in argumentiranju izredno suverena, odločna in prepričljiva. Njun nastop so opazile tudi večje medijske hiše, ki so prepoznale potencial in pokončno držo pri zagovarjanju svojega stališča. Požela sta tudi aplavz poslancev in predsednika.

Matevž Kovačič, iz 8.c razreda,  je v svojem nagovoru predlagal spremembo štipendiranja nadarjenih učencev. Zavzema se za odkrivanje nadarjenosti tudi na področjih, ki v šolskem okolju niso predmet ocenjevanja, npr. kuhanje. V procesu šolanja je predlagal, da bi vsak učenec lahko en dan preživel pri morebitnem delodajalcu in preko izkušnje pridobil mnenje o poklicu. Kot zadnje je izpostavil nujno povezanost med teorijo in prakso. Vsak učitelj naj teoretična izhodišča podkrepi s praktičnim primerom, saj le tako mladi pridobijo uvid v pomembnost določenih znanj.

Za temo 33. nacionalnega Otroškega parlamenta, ki bo potekal v prihodnjem šolskem letu, so mladi parlamentarci izbrali Duševno zdravje otrok in mladih.

Mentorica otroškega parlamenta na OŠ Vransko- Tabor: Darja Korpnik

Oglejte si tudi