JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Ekskurzija četrtošolcev v Predjamo in Postojno

Četrtošolci so komaj čakali na ekskurzijo, na kateri so spoznavali in doživeli Kras, njegove značilnosti in lepote. Učenci so v prijetnem jesenskem vremenu doživeli nepozaben dan. Spremljale so jih učiteljice Simona Jan, Danijela Jeršič, Polona Vodičar, in Nataša Romih. Preberite si vtise učencev 4. razreda.

V četrtek, 17. 11. 2022, smo imeli ekskurzijo v Postojno. Zjutraj sem se zbudil, se oblekel in se odpravil v šolo. Vzeli smo malico, se odpravili na avtobus ter se odpeljali na Vransko. Tam so se nam pridružili njihovi četrtošolci. Peljali smo se mimo Ločice pri Vranskem, Trojan in Ljubljane. Druga postojanka je bilo počivališče Lom, kjer smo pojedli malico. Med vožnjo v kraj Predjama nam je gospa Danijela prebrala legendo o vitezu Erazmu. Zdela se mi je zanima in poučna. V kraju Predjama smo si ogledali grad, ki je sestavljen iz dveh delov. Prvi je pred jamo, drugi pa v jami. Zelo je velik in vsi zidovi so debeli okoli 2 m, razen zidu na stanišču, ki je debel okoli pol metra. V drugem delu, ki je v jami, živijo netopirji. Končali smo z ogledom in se odpeljali v Postojno. Da bi nam bilo v jami lažje, smo si najprej ogledali Expo. Izvedeli smo, da v Postojnski jami ne živijo netopirji. Nato smo odšli v restavracijo na kosilo. Končno smo dočakali najboljši del ekskurzije, in sicer ogled Postojnske jame. V jamo smo se peljali z vlakcem. Ogledali smo si vseh 6 dvoran. To so črna, bela, rdeča, koncertna, plesna in špagetna dvorana. Izvedeli smo za štiri vrste kapnikov. Imenujejo se stalaktiti, stalagmiti, stebri in zavese. Pogledali smo si odraslo človeško ribico. Imeli smo srečo, saj smo lahko videli tudi mladiče. Vse mi je bilo zelo zanimivo in poučno.

Aljaž Basle, 4. c

Postojnska jama in Predjamski grad

V četrtek, 17.11. 2022 smo se odpravili na ekskurzijo v Postojnsko jamo in Predjamski grad. Oblekli smo se in pred šolo počakali avtobus. Potem smo se odpeljali na Vransko, kjer smo pobrali še naše vrstnike in vrstnice. Peljali smo se približno 1 uro. Čez nekaj časa smo prispeli do počivališča, kjer smo pojedli malico in šli na stranišče. Prispeli smo do gradu, kjer je nekoč živel vitez Erazem Predjamski. Učiteljica z Vranskega je na avtobusu prebrala zanimivo legendo viteza Erazma. Ko smo prišli do gradu, nas je tam že čakal vodič po imenu Kevin. Razložil in povedal nam je veliko stvari in zanimivosti o gradu. Odšli smo v grad, da bi se malo pogreli in poslušali. Vodič nam je povedal, da je imel grad že veliko lastnikov. Videli smo tudi netopirje. Potem smo se odpeljali v Postojnsko jamo, kjer smo si ogledali kapnike, ki nastanejo tako, da voda, ki pronica skozi prst raztaplja apnenec in kaplja naprej. Iz tega nastane kapnik, ki za rast 1 centimetra potrebuje 100 let. Ogledali smo si tudi stebre in zavese. Zavese nastanejo tam, kjer je strop postrani. Peljali smo se z vlakcem in si ogledali človeško ribico, ki lahko živi okoli 100 let. Brez hrane pa zdrži tudi od 10 do 12 let. Če ji odpade noga, ji zraste nova nazaj.

Izlet mi je bil zelo všeč in bi rad šel še kdaj.

Nik Krivec 4. c

V četrtek smo obiskali Postojno. Ko smo prišli v Predjamski grad smo izvedeli, da grad ni bil udoben za življenje, ker je bilo v njem veliko vlage in pozimi je bilo v njem zelo hladno. Imel je približno 2 metra široke stene in v njem je živel  Erazem Predjamski. Videli smo tudi sobo z orožjem, sobo pokrito z lesom, mučilnico in sodišče. Legenda pravi, da je Erazma izdal njegov pomočnik in se je dogovoril s sovražniki, da bo pri stranišču prižgal svečo, ko bo Erazem na stranišču. Takrat so ga sovražniki napadli in tako se je končalo Erazmovo življenje. Del gradu leži tudi v jami. Ogledali smo si tudi ta del. Bilo je zelo zanimivo. Videli smo posode, ki so jih lahko dali nad ogenj in v njih kuhali. Tam je bila tudi pot, na katero nismo šli, ker moraš imeti čelado in je nevarno.

Preden  smo šli v Postojnsko jamo, smo pojedli kosilo.

Potem smo šli na vlakec. Ko smo se vozili, sem videla veliko prečudovitih kapnikov. Prispeli smo in nekaj časa hodili. Videli smo kapnike v obliki Miklavža, zmaja in največji kapnik, ki je visok 16 metrov. Čez nekaj časa smo videli špagetno dvorano. Takšno ime ima, ker iz stropa visijo stalaktiti, ki so tako tanki kot špageti. Opazovali smo kapnike v obliki zavese, ampak če si lačen, se ti zdi, da je slanina. Na koncu pa smo videli še mladičke od človeške ribice. Čisto majhne so bile in hitre. Vodič nas je pohvalil.

Najbolj mi je bilo všeč, da smo videli mladičke od človeške ribice.

Alja Žlaber, 4.c  

V četrtek, 17. 11. 2022, smo šli na ekskurzijo v Postojno. Zjutraj smo prišli v šolo. Malo smo se igrali, potem smo vzeli malico in vstopili na avtobus. Peljali smo se do OŠ Vransko, kjer so se nam pridružili še učenci 4. a in b razreda. Peljali smo se do Loma. Tam smo imeli krajši počitek. Pojedli smo malico in peljali smo se naprej. Čez nekaj časa smo prišli v kraj Predjama. Tam smo si ogledali Predjamski grad. Potem smo se peljali naprej v Postojno. Ogledali smo si razstavo Expo in šli na kosilo. Po kosilu smo šli v Postojnsko jamo. Najprej smo se peljali z vlakcem, nato smo šli dalje peš. Ko smo hodili, smo videli zelo veliko kapnikov. Ustavili smo se tudi pred določenimi kapniki, kjer nam je vodič povedal, kako so dali ime kapniku, koliko je velik, koliko je star in povedal nam je tudi, kako določijo starost kapnikov. Določijo jo tako, da jo ocenijo glede na njegovo velikost in debelino. Videli smo tudi največji kapnik po imenu Nebotičnik in najčistejši kapnik, ki predstavlja celotno Postojnsko jamo in je simbol nje. Bili smi tudi v špagetni dvorani, črni dvorani, rdeči dvorani, plesni dvorani, koncertni dvorani,… Opazovali smo človeško ribico in njene mladičke. Potem smo se usedli na vlakec in se peljali nazaj. Prišli smo iz Postojnske jame, se usedli na avtobus in se peljali nazaj domov. Na poti smo se spet ustavili pri OŠ Vransko in učenci 4. a in b razreda so  izstopili, mi pa smo se peljali naprej do naše šole. Tam so nas že čakali starši, poslovili smo se od učiteljice in šli vsak v svoj dom.

1/5





Maruša Goršak, 4. c

V četrtek, 17. 11. 2022, smo se z avtobusom odpeljali na ekskurzijo v Postojnsko jamo, Predjamski grad in v Expo. Najprej smo si ogledali Predjamski grad. Ogledali smo si najvišjo točko gradu. V starih časih so imeli okna pokrita z živalsko kožo. Videli smo tudi okna, skozi katera so zlivali vrelo olje in vodo. Ta grad je že star več kot 800 let. Za gradom je labirint rovov. Ker je to kraško območje je pod gradom tudi kraška jama, ki je druga največja jama. Potem smo šli v Expo. Tam smo videli  bitja, ki živijo v Postojnski jami. Spoznali smo veliko novih in zanimivih reči. Sledilo je kosilo, ki je bilo dobro. Zadnja pot, ki nas je še čakala je bila Postojnska jama. V Postojnski jami mi je bilo najbolj všeč. Tam smo videli rdečo, črno, špagetno, belo in koncertno dvorano. Videli smo reko Pivko. Videli smo tudi kapnike v obliki zaves. Kapniki, ki rastejo iz tal so stalagmiti, tisti ki pa rastejo iz stropa pa so stalaktiti. In če se stalagmit in stalaktit združita, nastane steber. Da kapnik zraste za 1 cm, potrebuje 100 let.  Obisk v Postojno je bil nepozaben.

Lana Lopan, 4. c

 

 

Oglejte si tudi