Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Iščemo pogrešane

V okviru Službe za poizvedovanje RKS preprečujemo stiske oseb, ki so ločene od svojcev zaradi vojne, oboroženih spopadov, nasilja, naravnih in drugih nesreč ter migracij. Služba sodeluje pri iskanju pogrešanih oseb, prenaša družinska sporočila in sodeluje pri obnavljanju družinskih vezi.

Državljane Ukrajine, ki so pribežali k nam in jim zagotavljamo humanitarno pomoč, registriramo; zapišemo njihove osebne in kontaktne podatke ter dokumentacijo arhiviramo v skupni računalniški evidenci RKS. Če bi se zgodilo, da se žena in otroci, ki so se razselili po drugih državah zaradi vojnih razmer v svoji državi, z očetom ne bi več sestali, jim pri tem pomagamo s pridobljenimi podatki. Do sedaj smo samo v RKS – Območnem združenju Žalec registrirali preko 50 prebivalcev Ukrajine.

Služba za poizvedovanje, ki deluje pri Rdečem križu Slovenije, je ustanovljena na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije in deluje v skladu z ženevskimi konvencijami, je članica mednarodne Mreže za obnavljanje družinskih vezi, ki jo sestavljajo Mednarodni odbor Rdečega križa in njegove regijske delegacije ter nacionalne službe za poizvedovanje drugih nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Služba pomaga tudi pri pojasnjevanju usode pogrešanih oseb in sodeluje z vladnimi in nevladnimi organizacijami na področju dela. Vodi določene zbirke podatkov in je zavezana izdajati potrdila in druge listine.

Pri odzivu na naravne in druge nesreče ter ob izrednih razmerah je Služba vključena v delovanje Uprave RS za zaščito in reševanje. V vojnih razmerah je delovanje službe opredeljeno z zakonom v obliki Nacionalnega urada za obveščanje.

Oglejte si tudi