Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV IN AKTIVNOSTI INŠTITUTA VIR

Predstavitev programa »Preprečevanje odvisnosti in rehabilitacija uporabnikov drog« na Inštitutu VIR, zavod

Inštitut VIR, zavod je neprofitna nevladna organizacija, ki od l. 2001 neprekinjeno ponuja visokopražni socialnovarstveni program na področju urejanja problematike zasvojenosti, povezane s prepovedanimi drogami ter tudi drugim oblikami, nekemičnih odvisnosti. Nudi torej socialno-rehabilitacijsko svetovanje iskalcem pomoči, ki so usmerjeni v abstinenco in želijo obliko odvisnosti, ki jo imajo, popolnoma opustiti.

Program „Preprečevanje odvisnosti in rehabilitacija uporabnikov drog je torej sestavljen iz dveh podprogramov. V podprogramu 1 so obravnavane osebe, ki se srečujejo s kemično obliko zasvojenosti, v podprogramu 2 pa osebe, ki se soočajo z nezdravimi vedenjskimi omamami in zasvojenostmi, kot so odvisnosti od patoloških odnosov, od samopoškodbenega vedenja, od elektronskih medijev (z računalniškimi igricami, z internetno spolnostjo, s socialnim omrežjem, z mobilnimi telefoni), z nezdravo seksualnostjo, igrami na srečo, hrano (prenajedanjem), deloholizmom, pretirano telesno aktivnostjo, kompulzivnim trošenjem denarja in potrošništvom, ideologijo, okultizmom ipd. odvisnostim.

Zaradi novodobnih odvisniških vedenj, ki jih uvrščamo v nekemične oblike zasvojenosti, je število oseb, ki iščejo pomoč, zelo naraslo. V programu so sedaj zaposlene 4 strokovne delavke.

Osnovni namen programa je preprečevanje odvisnosti in socialna rehabilitacija uporabnikov drog, podpora ljudem za življenje brez drog in nezdravih vedenjskih omam in zasvojenosti ter krepitev in oblikovanje zdravih in zadovoljujočih vedenjskih vzorcev in medosebnih odnosov ter doseganje ravnovesja na vseh razsežnostih. Izhajamo iz izhodišča, da je droga ali zasvojensko vedenje težava celotne družine, zato je pomembno, da se vsi člani vključijo v obravnavo.

Rehabilitacijski program je zastavljen v stopnjah in v kolikor oseba sodeluje ves čas, sodeluje v programu okvirno 2 leti. Ker se problem oblikuje lahko desetletja, bi bilo pričakovanje čudežnih sprememb z enkratnim obiskom nerealno in do uporabnika prezahtevno, nestrokovno. Ko pa se za spremembe odločimo in si vzamemo čas za pogled vase, bo to vplivalo na spremembo celotne družinske dinamike, ne le posameznika, ki je izpostavljen kot vidni problem. Spremembe se zgodijo na vseh nivojih, osebnostnih, čustvenih, duševnih, duhovnih.

V program se vključujejo osebe vseh starosti, osebe z odvisnostmi in svojci, strokovnjaki, ki napotujejo uporabnike ter širša javnost, za katero pripravimo teme, ki preprečujejo nastanek ali poglabljanje stisk. Na program napotujejo CSD, zdravniki, sodniki, probacijska služba, srednje in osnovne šole idr., večinoma pa pridejo osebe, ki so od znancev, ki so program obiskovali, izvedele zanj in želijo zmanjšati lastne stiske.

Preprečevanje osipništva s srednjih šol program podpre preko sodelovanja s šolami, ki mladostnike usmerjajo v program v okviru alternativnega vzgojnega ukrepa. Zaradi razvojnega obdobja adolescence, ki je za razvoj zasvojenosti bolj dovzetno, je podpora mladostnikom še posebej pomembna.

Vsa leta MDDSZEM sofinancira program, na zadnje za čas od 2017 do 2023. Razliko nujno potrebnih sredstev pridobiva program s strani občin, ZRSZ, donatorjev, sredstev dohodnine in prispevkov uporabnikov, ki to zmorejo. Psihosocialni program Inštituta VIR je od leta 2007 verificiran pri Socialni zbornici Slovenije, kar pomeni, da je že od takrat v mreži javnih socialnovarstvenih programov.

Vabljeni, da se s programom podrobneje seznanite in vsebine spremljate na spletni strani http://www.institut-vir.si. V rubriki »Aktualno« lahko preberete tudi trenutno načrtovane dodatne aktivnosti, namenjene vsem, ki jih teme zanimajo.

Anita Leskovšek Feldin, v. d. direktorice

Inštitut VIR - Socialna rehabilitacija, raziskovanje in razvoj, zavod
Vrunčeva 9,  Celje

 

 

 

 

Anita Leskovšek Feldin, v. d. direktorice

 

 Aktivnosti na inštitutu vir v letu 2019.pdf

Oglejte si tudi