Logo MojaObčina.si

Tabor

DANES
10°C
-3°C
JUTRI
8°C
6°C
Deli
417

70 let delovanja Lovske družine Tabor

V soboto, 24. septembra 2016, smo taborski lovci s Hubertovo mašo v farni cerkvi sv. Jurija v Taboru ter prireditvijo v kulturnem domu v Taboru počastili sedemdeseto obletnico ustanovitve Lovske družine Tabor.

 

V povojnih časih, davnega leta 1946, ko je bila ustanovljena LD Tabor, so na naših tleh vladale povojne razmere. V ustanovnem letu ni bilo pogojev za lov, saj so bile vse puške odvzete in so jih lovci postopoma dobivali nazaj. Obseg lovišča se je skozi leta spreminjal. Prvi poslovnik je imela LD Tabor že leta 1953, lovski izpiti so postali obvezni, pričela pa se je tudi gradnja lovske koče, ki je bila dograjena in odprta 16. avgusta 1958. Leta 1976 so takratni člani razvili lovski prapor ter leta 1981 kot prvi v Sloveniji odprli za tiste čase sodobno lovsko strelišče. V letih, ki so sledila, se je lovska koča dograjevala in obnavljala ter dobila vodovodno napeljavo, tako da smo nanjo danes, ko smo v njej uredili še hladilnico in prenovili spodnje prostore, lahko upravičeno ponosni. Skozi celotno obdobje smo v skladu z veljavnimi predpisi upravljali tako z loviščem kakor tudi z divjadjo.

 

Dejavnost lovstva so v letih, ki so minila, zaznamovale spremembe na področju organiziranosti in zakonodaje ter spremembe v okolju kot posledice tehnološkega napredka in modernega načina življenja. Te spremembe pred lovce postavljajo vedno večje zahteve in odgovornost. Usklajevanje med zahtevami predpisov, pravicami lastnikov zemljišč ter ostalimi uporabniki prostora postavlja upravljanje s populacijami prostoživečih živali v okvir strokovnega in odgovornega dela, ki zahteva vedno več znanja, časa in energije.

 

Na prireditvi v Taboru so priznanja za dolgoletno uspešno sodelovanje prejeli:

OBČINA TABOR, SAVINJSKO-KOZJANSKA ZVEZA LOVSKIH DRUŽIN CELJE, ZAVOD ZA GOZDOVE OE CELJE, SAVINJSKI ROGISTI, PLANINSKO DRUŠTVO TABOR, PEVSKO DRUŠTVO TABOR, GASILSKO DRUŠTVO LOKE, GASILSKO DRUŠTVO OJSTRIŠKA VAS - TABOR, GOSTINSTVO LISJAK, BISTRO SONJA, GRŽINA CATERING IN ŽAGARSTVO ROPRET.

 

V programu prireditve so sodelovali SAVINJSKI ROGISTI, VOKALNA SKUPINA SEKSTÉTE ter učenke in učenci POŠ VRANSKO - TABOR pod vodstvom mentorice Stanke Kužnik. Ob tej priložnosti čestitamo prejemnikom priznanj in se zahvaljujemo soustvarjalcem programa.

 

In kaj bo prinesla prihodnost? Lovec prihodnosti bo naravovarstvenik – ali pa ga ne bo več. Naravovarstvo na področju lovstva pomeni aktivno vključevanje v varovanje življenjskega prostora prostoživečih živali in narave, uspešno prilagajanje spremembam v okolju s stalnim pridobivanjem znanja ter načrtno in strokovno delo pri upravljanju s populacijami prostoživečih živali. Taborski lovci se bomo tudi v prihodnje trudili za uspešno sodelovanje z lastniki zemljišč in ostalimi uporabniki prostora, kar v današnjem času zahteva veliko mero razumevanja in medsebojnega spoštovanja.

 

 

Janez Černec 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij