Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Kulturna dediščina Ojstriške vasi

V sredo, 30. 9. 2020, je na OŠ Vransko-Tabor potekal kulturni dan z naslovom Spoznaj? Varuj! Ohrani.
Današnji kulturni dan je bil namenjen spoznavanju kulturne dediščine Ojstriške vasi s poudarkom na arhitekturnih značilnostih domačega okolja.

Devetošolci POŠ Tabor so v Registru kulturne dediščine poiskali nekaj ključnih podatkov o hišah, gospodarskih poslopjih in kapelicah v Ojstriški vasi. Po ogledu Ojstriške vasi so v šoli pripravili plakat o objektih, ki so jih predstavili. Na koncu pa so takole strnili svoje vtise:

 

Na kulturnem dnevu smo spoznavali kulturno dediščino Ojstriške vasi.

Na ta dan smo se pripravili tako, da je vsak za svojo izbrano zgradbo oz. objekt poiskal nekaj ključnih podatkov in jih predstavil sošolcem. Na tak način smo spoznali pomen hiš in drugih objektov iz preteklosti. Današnji dan mi je bil dokaj všeč, saj sem spoznala nekaj novih imen za objekte

Jasna K.

 

Danes smo se s sošolci odpravili na pot po Ojstriški vasi. Na začetku nam je gospa knjižničarka povedala nekaj o značilnostih Ojstriške vasi. Potem smo šli z razredom po vasi, vsak pa je v nekaj stavkih predstavil svojo zgradbo. Jaz sem predstavil hišo Brijevc. Najbolj všeč mi je bilo to, da nismo imeli pouka, ampak kulturni dan. 

Maj Ž.

 

Na ta dan sem se pripravil tako, da sem se slikal pred Plavšakovo kapelico ob peš poti. Z razredom smo odšli do Ojstriške vasi in si ogledali različne stavbe. Izvedel sem, da imamo veliko starih stavb. Najbolj všeč mi je bilo izdelovanje plakata v šoli

Andraž Ž.

 

Na kulturni dan sem se pripravil tako, da sem se slikal pred kozolcem sredi polja, ki sem ga tudi predstavil. Hodili smo po Ojstriški vasi in poslušali predstavitve ostalih sošolcev. Izvedel sem kar nekaj novih stvari o starih hišah. Današnji dan mi je bil všeč, saj smo bili na svežem zraku, izvedel pa sem tudi veliko novega o svojem kraju

Gal G.

 

Danes sem predstavil kozolec toplar. Tudi moji sošolci so predstavili svoje objekte. Najbolj všeč mi je bila velika rumena hiša. 

Andrej Vian V.

 

Danes zjutraj smo pred kapelico poslušali kratko predstavitev Ojstriške vasi, potem pa smo si z razredom ogledali različne pomembne točke, pred katerimi smo se tudi slikali. Sošolcem sem predstavila hišo s polkni. Izvedela sem več novih stvari o kulturni dediščini Ojstriške vasi. Bilo mi je zelo všeč, saj nismo imeli pouka in smo se sprehajali po našem domačem kraju. 

Franja K.

 

Danes naj bi prestavil kozolec toplar. Najbolj všeč mi je bila Kosova kapela. Danes sem izvedel, da je bila pred kratkim obnovljena in tudi premeščena s prvotne lokacije. 

Žan S.

 

Na kulturni dan smo se pripravili tako, da smo že prej poslikali nekaj znamenitosti Ojstriške vasi, naša razredničarka pa je slike razvila. Jaz sem predstavila kozolec, do katerega smo se danes tudi odpravili in si  ga ogledali. Ogled Ojstriške vasi mi je bil všeč. Izvedela sem, kdaj so bile zgrajene stare hiše

Iza Z.

 

Danes smo imeli kulturni dan. Predstavil sem Kosovo kapelico, ki mi je bila tudi najbolj všeč. Naučil sem se, da je tudi Ojstriška vas nekaj vredna. 

Jošt K.

 

Za kulturni dan sem pripravil kratko predstavitev kozolca toplar pri Klemen. Skupaj z razredom smo se odpravili po Ojstriški vasi. Videli smo veliko stavb kulturne dediščine. Najbolj všeč mi je bilo, ker nismo imeli pouka. 

Tjan J.

 

Danes smo imeli kulturni dan in hodili po Ojstriški vasi. Ogledali smo si stavbe, ki so nastale v 19. stoletju. Najbolj sem si zapomnila stavbo, ki se imenuje pri Cukal, gre za petosno hišo. V njej je bila gostilna. Izvedela sem tudi, da so hiše s pet okni imele manj davkov. Danes mi je bilo všeč

Nina V.

 

Na kulturni dan sem se pripravila tako, da sem prebrala nekaj o stavbi, ki sem jo predstavila sošolcem. To je pritlična hiša s frčado. Današnji dan smo začeli s kratko predstavitvijo stavb. Nato smo se odpravili na ogled Ojstriške vasi. Po končanem ogledu smo odšli nazaj v šolo in izdelali plakat o stavbah, ki smo jih predstavili. Bilo je zelo poučno, saj smo se naučili veliko novega. 

Vanesa S.

 

Danes smo imeli kulturni dan na temo arhitekture v Ojstriški vasi. Predstavila sem petosno hišo z leseno teraso iz obdobja secesije. Izvedela sem, da je kar nekaj hiš zelo starih. 

Eva D.

 

Pred objektom, katerega smo predstavili sošolcem, smo se že prej slikali. Jaz sem predstavila kozolec toplar na naslovu Ojstriška vas 9. Danes smo se odpravili na ogled vseh znamenitosti. Naučila sem se, da je v moji okolici veliko stavb kulturne dediščine, a se tega prej nisem zavedala. 

Ana Z.

 

Vtise učencev 9. c razreda je zbrala njihova razredničarka ga. Beatrika Jernejc.

Oglejte si tudi