Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

PERMAKULTURA IN EKOREMEDIACIJA na Učnem poligonu za samooskrbo

V nedeljo, 11. 8. 2013 smo se z malim avtobusom popeljali v Loče pri Poljčanah, kjer dr. Ana Vovk Korže na 1,4 ha velikem posestvu izvaja učni program permakulture in ekoremediacije. Ogled nas je ponovno prepričal, kako pomembna je preprostost in zdrava kmečka pamet.
Iz oči agronoma, kmetijskega svetovalca, na tem poligonu vidim principe dela, katere so naši predniki, itak kmetovalci, samoumevno in iz generacije v generacijo s koristjo prenašali do časa svoje mladosti (moj oče ima 85, mama 83 let), potem pa vsakih deset let prevzeli eno neumnost ameriške miselnosti. To je bila uvedba uporabe umetnih gnojil, pesticidov, kupovanje semen v trgovini, monokulture na njivah, vedno težja mehanizacija in tekmovanje, industrijska reja domačih živali, predčasno odkrivanje bolezni pri živalih in rastlinah, industrijska predelava živil in dodajanje umetnih praškov, industrijsko prehranjevanje, gensko spremenjeni organizmi v obroku živali,.. s predpostavko, da se bo preprečevala lakota v svetu zaradi naraščanja števila Zemljanov.

 

Na učnem poligonu smo najprej zagledali stranišče »na štrbunk«. Le-to je bilo do nedavna ob gnojišču in nikomur ni prišlo na pamet, da bi urin in blato tako redčil, da bi voda fizično utekočinila izločke. Nikomur ni prišlo na misel, da bi z ubijalskimi kemikalijami svoj izloček pošiljal v podtalnico, greznico, v potok,... Tukaj se po mojem prepričanju začne zgodba zmote današnje civilizacije, ki v kanalščino zlije karkoli, da je le na hišnem pragu lepo. Z dodatkom kemičnih sredstev v WC se povzroča mikrobiološka vojna, med samoočiščevalno sposobnostjo človeškega izločka in kemikalijo (cevosan, WC račka, papir in velika količina pitne vode) in nam za vedno onesnažuje naravo. O WC-ju »na štrbunk« vse dobro, videli smo ga in se seznanili s shematskim prikazom delovanja oz. rastlinsko čistilno napravo.

 

Naslednji padec na izpitu je današnja civilizacija naredila pri svetovanju gradenj predimenzioniranih stanovanjskih hiš, za dve in več družin. Nihče ni upošteval pregovora, da naj sta tašča in snaha vsaksebi tako daleč, da se ne moreta obiskati v copatih.

 

Učni poligon prikazuje modele malih praks, katere lahko v principu povečamo in ustvarjamo samooskrbo na kmetiji, na ohišnici, za lastne potrebe ali za tržno ekološko pridelavo hrane. V zemljanki smo si postregli s pijačo in se v hladu pustili poučiti o koriščenju  zemeljske energije, mimogrede pa tudi o principih delovanja. Gostoljubje v leseni kleti med pridelki kmetije je bilo prisrčno, če smo le okusili šabese in začutili naravni hlad, pri zunanji temperaturi 38 st.C. Ogledali smo si zajetje vode na hribu, ki služi za žabice in samoniklo vodno rastlinje, v principu pa bi lahko bil zbiralnik vode v času preveč vode, za čas pomanjkanja vode.

Izbrano posajena drevesa avtohtonih sadnih vrste in lupinarjev (orehi in lešniki) so nas spomnila na pomen le-teh v prehrani in predelavi, visoke grede pa so bile povsem nekaj novega. Izdelane so lahko iz starih ciglov, lesene (iz okroglega lesa ali iz ostankov pri žaganju) ali pa kar gomilaste brez opor. V letošnji suši, nam bo ostal v spominu (še posebej) pomen zastirke tako okoli kulturnih rastlin, kot zastiranje brežin, katero vse bi bilo sicer izpostavljeno vetrni in sončni eroziji, tako se pa na stičišču zemlje in zastirke gradi bogata humusna plast, ki bo koristila naslednjemu posevku. Mimogrede smo opazili kup enostavnih priprav: dežemer, terenski laboratorij za merjenje pH prsti, seznanili smo se z geografijo v praksi, videli terase za jagodičje, hotel za žuželke,..

 

Mislim, da si bomo gospodinje na dvorišču izdelale visoke grede, pa naj bodo 0,5m do 1,5 m visoke, lesene ali brez opore, v tla skopane ali ne. Na dnu bo preperel les in veje za zadrževanje vode, karton ali papir bo vaba za deževnike, gnoj bo hranilo, listje, kompost in vrtna prst pa zgornja plast.

 

Ogled permakulturnega poligona smo zaključili z eno mislijo, da je vse tako preprosto, enostavno izdelano, logično in učinkovito. Preprosto: zdrava kmečka logika na kupu, v preobleki besede permakultura.

 

V kolikor sem vas prepričala, se z Damijano (031 328 990) priporočava za prijave, Maja (041 498 266 ali el.naslov: maja.klemencokan@ce.kgzs.si) in bomo ogled ponovili.

 

Maja KLEMEN COKAN

Oglejte si tudi