Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

PROSLAVA OB 8. OBČINSKEM PRAZNIKU OBČINE SV. JURIJ V SLOV. GORICAH

Kako si lep, pomladni dan, ko vse brsti, cvete, prepeva… To so besede, ki so bile zapisane že davnega leta 1905 v Ljubljanskem Zvončku in so nas v petek, 25. aprila 2014 vabile v kulturni dom v Jurovskem Dolu, da proslavimo že 8. občinski praznik občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah.
 To je bil prazničen večer za vse Jurovčane, še posebej pa za vse letošnje dobitnike občinskih priznanj. Ob županu Petru Škrlecu in podžupanu  Gregorju Nudlu so se na prireditvi zbrali tudi vsi občinski svetniki in svetnica, predsedniki vseh društev, ki delujejo v naši občini, z nami pa so praznovali tudi župani iz sosednjih občin ter drugi vabljeni gostje. Tako so naš praznik s svojim obiskom počastili: župan občine Benedikt Milan Gumzar, župan občine Lenart  mag. Janez Kramberger, župan občine Pesnica Venčeslav Senekovič, občine Sveta Ana Silvo Slaček, občine Šentilj Edvard Čagran, direktor Občinske uprave Občine Cerkvenjak mag. Vito Kraner, načelnik Upravne enote Lenart Jožef Kraner, ravnatelj OŠ Jožeta Hudalesa Stanislav Senekovič, farni župnik Janko Görgner ter naš rojak, kaplan iz župnije Svetega Lenarta, Sebastijan Valentan.

Želeli smo, da bi bil to  praznik s soncem obsijanih polj,  a se je ta večer v naše praznovanje prikradlo tudi nekaj kapljic dežja, ki pa niso zmotile naših Jurovčanov ter tistih, ki so to nekoč bili in se še vedno radi vračajo v rodni kraj, da ta večer preživimo v prazničnem vzdušju.  Tako je bil ta večer praznik ljudi, ki so ponosni na svojo občino, ponosni na vse skupine in posameznike,  ki ime našega kraja ponašajo v naše širše družbeno okolje, na regionalni in državni nivo, pa tudi preko meja naše domovine.

Našo slovesnost ob občinske prazniku so s svojimi nastopi popestrili Vokalna skupina OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol, Vokalna skupina Il Divji s krajšim koncertnim programom, šolski ansambel OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol ter folklorna skupina Jurovčan s spletom Na Jurjevo.

Seveda je na tej slovesnosti spregovoril tudi župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec. V svojem nagovoru je najprej pozdravil vse zbrane na praznovanju že 8. rojstnega dne naše občine in znova pozdravil odločitev izpred osmih let, ko smo Jurovčani izrekli da samostojni občini, a hkrati izrazil obžalovanje, da se je to zgodilo vsaj osem let prepozno, saj bi že takrat lahko izpeljali nekaj investicij, ki so še sedaj nujno potrebne. Nato je predstavil največje projekte, ki so bili izvedeni v tem samostojnem osemletnem obdobju. Vsem, ki so pri izpeljavi teh projektov sodelovali, se je zahvalil za sodelovanje, ker pa so pred vrati lokalne volitve, bo takrat možnost za predstavitev novih ciljev in projektov.

Seveda pa je ob občinskem prazniku posebna pozornost namenjena prejemnikom   občinskih  priznanj. To so ljudje, ki jim lahko rečemo:  opazili smo vas, cenimo vas, hvaležni smo vam. Tako so priznanja  Občine Sv. Jurij v Slov. goricah prejeli:

  • Suzana Najdenik za dolgoletno predanost ljubiteljskemu kulturnemu ustvarjanju,
  • Aleksandra Žugman za požrtvovalno delo v društvu Kmečkih gospodinj Sveti Jurij in uspehe, ki jih dosega na področju peke peciva,
  • Jože Divjak ml. za   uspešno delovanje na vseh področjih lokalne skupnosti,
  • Maksimiljan Krautič za poseben prispevek pri razvoju občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah.
     

Jurijev srebrnik je prejelo  Športno društvo Sveti  Jurij v Slovenskih  goricah za dolgoletno uspešno delovanje, vzgajanje mladih športnih talentov ter krepitev zdravega duha v zdravem telesu.

Najvišje priznanje občine, to je Jurijev zlatnik, je prejela Marija Fanedl za dolgoletno vsestransko udejstvovanje in požrtvovalno delo v ožji in širši skupnosti.
 

Uradni del praznovanja smo zaključili z naslednjimi  mislimi:

V vsaki sekundi se za nas začenja novo življenje.                                                                                  
Radostno mu pojdimo naproti.                                                                                                                        
Naprej moramo in lažje bomo hodili,                                                                                                 
če bomo gledali le naprej
kot če se bomo nenehno ozirali nazaj.
 

Naj bo torej naša občina tisto, kar čutimo v srcu, naj bo kraj, kjer odraščamo, živimo, delamo, se borimo, smo na preizkušnji in kjer z ljudmi, ki so nam najbližji, delimo dobre občutke. Naredimo si življenje lepo. Sebi in drugim. Le tako bomo dobro želi.
 

Po končani slovesnosti smo se zbrali v avli Fredija Neuvirta v kletnih prostorih kulturnega doma, da smo prisostvovali otvoritvi razstave likovne sekcije Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, ki je nastala na temo Jurjevo 2014. Članice Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij so po popoldanskem kuharskem tečaju, pripravile narezke za posebne priložnosti  in seveda smo  nazdravili ob občinskem prazniku in skupaj podoživeli pretekle izkušnje in načrte za prihodnost.

 

Zapisala: Vida Ornik

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi