Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Folklorna skupina Jurovčan

Folklorna skupina Jurovčan je bila letošnje leto že tretjič zapored udeleženka regijske revije odraslih folklornih skupin.
Regijska revija odraslih folklornih skupin Makole - 2013

 

Folklorna skupina Jurovčan, ki deluje v Kulturnem društvu Ivan Cankar Jurovski Dol, se je v nedeljo 19. maja 2013 udeležila regijskega srečanja odraslih folklornih skupin, ki je potekalo v Domu krajanov Makole.  Nastopilo je 8 izbranih folklornih skupin, ki delujejo na  območjih delovanja izpostav Javnega sklada za kulturne dejavnosti  Lenart, Ormož, Ptuj in Slovenska Bistrica.    

 

Jurovski folklorniki, ki jih vodita mentorici Cilka Neuvirt in Darinka Kramberger, so se predstavili z njuno odrsko postavitvijo »JAZ SI BOM PA METLO DELO«. Izdelovanje metel iz brezovih vej je bilo na kmetijah moško delo. Ko je bil les najprimernejši, so narezali brezove veje in iz njih delali metle, ki so jih uporabljali za pometanje in čiščenje hlevov, dvorišč itn.. Gospodarju se je pri izdelovanju metle pridružila vesela družba s pesmijo, plesom in šaljivo spretnostno igro »z metlinim štilom«, ter pokazala, da se lahko brezove veje uporabijo tudi  še za kaj drugega. Zaplesali so ljudske plese  z območja Prlekije: kosmatača, zibenšrit, štajeriš, sotiš in ples z metlo, ter zapeli pesem Jaz si bom kanone kupo.

 

Predsednik društva Miroslav Breznik.

 

Oglejte si tudi