Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

5. Jurjevo srečanje folklornih skupin

5. JURJEVO SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN - OBVESTILO

 

V soboto zvečer 10. maja 2014  je v Jurovskem Dolu, Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah,  potekalo  5. Jurjevo srečanje folklornih skupin, ki ga tradicionalno organizira Folklorna skupina Jurovčan, v času praznovanja občinskega praznika Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Folklorne skupine so se tudi letos zbrale na osrednjem  trgu in se nato v povorki predstavile obiskovalcem.

 

Na Jurjeva srečanja folklornih skupin v prvi vrsti vabimo folkorne skupine, ki so na različne načine povezane z imenom Svetega Jurija ali v svojih odrskih postavitvah predstavljajo običaj zelenega Jurija, preganjalca zime in znanilca pomladi.

 

Na odru kulturnega doma  sta kot prvi nastopili domači Otroški folklorni skupini  Šleka pac in Knofeki iz  OŠ Jožeta Hudalesa, pod mentorstvom Barbare Waldhűtter, in Cilke Neuvirt z odrsko postavitvijo »Ovtar gre«.

 

Folklorna skupina Šentjur, ki jo strokovno vodi Bogomir Brložnik, je  predstavila raznolikost plesnega izročila Bele krajine. Zaplesali so dekliško kolo – Aj zélena je vsa gorá, zibenšrit - Ízrasla je kopinja in nojkatoliš carska kasa, svatsko kolo  ter  plesa Sírotica in Seljančica.

 

Folklorna skupina KUD Mihovljan,  iz sosednje  Hrvaške, pod vodstvom  Sanje Bacinger se je predstavila z odrskima postavitvama z naslovom Snočka sam ti droga fučkal i popeval in Nigder lepše kak je vu Međimurju.

     

 

Folklorna skupina  KUD »Franc Ilec« Loka – Rošnja, pod vodstvom strokovnega vodje Vasje Samca, je zaplesala splet zanimivih koroških plesov, kot so: špancir polka, rakova polka, cvajšrit, pasterica in lizipolka.

 

 

Folklorna skupina Sv. Jurij ob Ščavnici, ki jo strokovni vodi Sašo Ropoša,  se je predstavila z odrsko postavitvijo z naslovom: Z diklino na ples. Zaplesali so mazurko, zibenšrit, bošulenko, šotiš, ples z ploskanjem ter polko.

 

Gostiteljica - Folklorna skupina Jurovčan, ki jo strokovno vodita mentorici Cilka Neuvirt in Darinka Kramberger se je predstavila  z odrsko postavitvijo » Košnja«

Prikazala je košnjo na melodijo zibenšrita ter zaplesala trojko, kosmatačo, cjašritek in polko.

 

Številne obiskovalce prireditve je  pozdravil in nagovoril predsednik kulturnega društva Miroslav Breznik  ter se jim zahvalil za sodelovanje na prireditvi.

 

 

Predsednik društva Miroslav Breznik.

 

Oglejte si tudi