Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
7°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Preimenovanje Gradiškega jezera v Trojiško jezero

Ob naselju Sv. Trojica leži jezero, ki je ponos celotnemu kraju. Sicer umetno jezero je nastalo z zajezitvijo potoka Velka kot eno petih jezer v Pesniški dolini v drugi polovici 20. stoletja ter obsega dobrih 45 ha. Namenjeno je pretežno ribogojništvu in ribolovu, ima pa tudi velik naravovarstveni pomen, saj severni del jezera obdajajo naravni sistemi ekoremediacij (sistemi naravnih procesov za obnovo in zaščito voda). V zadnjem času je vedno bolj priljubljena turistična, pohodniška in izletniška točka, saj ob prekrasnem razgledu nudi dosti možnosti za oddih in preživljanje prostega časa.

Težnje po preimenovanju Gradiškega jezera v Trojiško so se pojavljale že kar nekaj časa, še močnejši razlogi pa so nastali leta 2010 s priključitvijo dela naselja Zg. Senarska, ki leži ob južnem delu jezera, k naselju Sv. Trojica. Jezero je tako od severne, vzhodne in južne strani obdano z naseljem Sv. Trojica. Pred nastankom jezera so krajani območje, kjer danes leži jezero, imenovali Trojiška gmajna. Naselje Sv. Trojica (uradno: Sveta Trojica v Slovenskih goricah) se je od leta 1953 do decembra 1992, ko je bil izveden referendum o preimenovanju, imenovalo Gradišče, zato tudi takšno poimenovanje jezera. Občani, obiskovalci in turisti jezero pogovorno poznajo pod imenom Trojiško jezero, saj Gradiško že dlje časa ni več v uporabi.

Občinski svet Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah je na 11. redni seji, dne 20.10.2011, sprejel sklep o pobudi k preimenovanju, ki ga je posredoval Komisiji za standranizacijo zemljepisnih imen pri Vladi RS. Le-ta se je s predlogom strinjala in izdala pozitivno mnenje ter naložila Geodetski upravi RS, da je vpisala novo ime v register zemljepisnih imen in na vsa novejša državna kartografska gradiva.

Z 21. marcem 2012 se jezero tako tudi uradno imenuje Trojiško jezero.

Napisala: Tanja Koban

Oglejte si tudi