Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

NOVA ODREDBA O PREPOVEDI ZBIRANJA NA JAVNIH PRIREDITVAH V JAVNIH PROSTORIH ZAPRTEGA TIPA IN DODATNE INFORMACIJE

V Uradnem listu RS, št. 16/2020, z dne 9. 3. 2020 je objavljena Odredba o prepovedih zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, ki jo je izdal minister za zdravje in je začela veljati z današnjim dnem (10. 3. 2020).

 

Z odredbo se prepoveduje zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 100 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). Odredba, ki jo je v soboto, 7. 3. 2020, izdal minister za zdravje je prepovedovala prireditve v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 500 ljudi, kar pomeni, da se ukrepi zaostrujejo.

 

Zakon o nalezljivih boleznih predvideva globo 41,73 do 417,29 EUR za posameznika (udeleženca prireditve), ki krši Odredbo o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v zaprtih javnih prostorih. Zoper organizatorje prireditev, ki ne upoštevajo Odredbe, je predviden inšpekcijski ukrep, s katerim se izvajanje javne prireditve prepove. Če organizator take odločbe ne upošteva, je predvidena globa od 2.086,46 - 6.259,39 EUR.

Inšpekcijski nadzor izvaja Zdravstveni inšpektorat RS.

 

Odredba je na voljo na tej povezavi.

 

 

Urad Vlade RS za komuniciranje je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center, kjer lahko na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb/strokovnjakov.

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje in pristojni resorji so pripravili natančna navodila za različne ciljne javnosti in so po posameznih kategorijah dostopna na tej povezavi.

 

Nacionalni inštitut vse aktualne informacije v zvezi s koronavirusom objavlja na svoji spletni strani, ki je dostopna na tej povezavi

Oglejte si tudi