Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

DR. ERNEST PETRIČ V SODRAŽICI NAGOVORIL ZBRANE NA OBELEŽITVI 30-LETNICE SAMOSTOJNOSTI

V soboto, 19. junija 2021, zvečer, je bila v Sodražici maša za domovino, nato še proslava ob dnevu državnosti in 30-letnici samostojnosti, pri obeležju samostojnosti v parku na trgu Sodražice. Pri maši je zbrane pozdravil župan mag. Blaž Milavec, ki je spomnil na rodove, ki so pričakovali in sanjali slovensko državo, zato jo moramo imeti za velik dar. V pridigi je sodraški župnik Franc Bizjak razmišljal, kako vodi Bog naša življenje, narod in državo ter da je prav, da mu zaupamo. Opozoril je tudi na vrednote demokracije in pomen naše samostojnosti.

Na proslavi, ki je sledila, sta zbrane nagovorila sodraški podžupan Andrej Pogorelc, ki je čestital ob prazniku in spomnil na izbojevano samostojnost in lastno državo ter tudi na epidemijo, ki za nas predstavljala prav tako posebno preizkušnjo.

Slavnostni govornik je bil eminentni gost dr. Ernest Petrič, dolgoletni slovenski diplomat, nekdanji ustavni sodnik in predsednik ustavnega sodišča ter sedaj tudi svetovalec predsednika Republike. V pronicljivem govoru je orisal zgodovinska ozadja, ki so doprinesla k samostojnosti. Poudaril je pomen številnih osebnosti v zgodovini, ki so prispevali k ohranitvi slovenstva in izoblikovanju narodne zavesti. Prav tako je opozoril na slovensko kulturo, jezik, junaštvo Maistrovih borcev in tudi pomen druge svetovne vojne in potem, kljub določenim stranpotem, za nastanek lastne države. Spomnil pa je tudi na vlogo katoliške cerkve v zgodovini, ki je bila odločilna za obstanek Slovencev v tem evropskem prostoru. Nadalje je spregovoril o pomenu in vrednosti lastne države in o odgovornosti, ki jo sami nosimo za njeno usodo. Dotaknil se je tudi pomena demokracije, pri čemer je opozoril, da demokracije ne pomeni nujno enotnost razmišljanja, ampak sožitje različnosti, sodelovanje in medsebojno spoštovanje. Tega pa se danes premalo zavedamo in udejanjamo, zlasti odgovorni v politiki. Svoje misli je zaključil z vzpodbudo, da s slovensko državo, kljub težavam, ni vse tako narobe, ampak, da je s samostojnostjo dosegla veliko in ji zaželel uspešno v prihodnosti, če se bomo le znali spoštovati in sodelovati.

Mašo za domovino in proslavo ob dnevu državnosti je pripravila Občina, sodelovali pa so predstavniki združenj veteranov vojne za Slovenijo in policijskega veteranskega združenja Sever ter domačih gasilskih društev in policije. Program so z ubranim petjem obogatili pevci vokalne skupine Koral in učenki OŠ, ki sta recitirali dela Ivana Cankarja in Toneta Pavčka. Prireditev je vodila Lana Košir.

Oglejte si tudi