Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
7°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

13. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA

Občinski svet Občine Sodražica je 10. decembra zasedal na zadnji letošnji redni seji, tokrat preko videokonference. V obravnavi je bilo 15 točk dnevnega reda. Med njimi so pomembnejše obravnava rebalansa proračuna 2020 in predloga proračun 2022 (za leto 2021 imamo namreč že sprejet proračun) ter novela Statuta občine, Odlok o javnem lekarniškem zavodu Lekarna Ribnica v drugi obravnavi in novela Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč. Nadalje je občinski svet sprejel nekaj odločitev s področja imenovanj (na poziv sodišča podan predlog za sodnika porotnika) in vlog občanov, s sklepom določil obseg nakupov in prodaj zemljišč ter sprejel letni program dela Občinskega sveta za naslednje leto. 

Razlogi za rebalans 2020 izvirajo iz spremenjenih okoliščin, zlasti zaradi dvakrat razglašene epidemije. Proračun se z rebalansom znižuje za slabih 12 %, in sicer iz načrtovanih 2.606.270 evrov na 2.314.562 evrov. Razlogov za znižanje večine vrst prihodkov je več, pri čemer pa je pri posameznih virih prišlo tudi povečanja, najopazneje pri zvišanju dohodnine, potem, ko je država spomladi zvišala povprečnino občinam. Zaradi epidemioloških okoliščin pristojni organi še niso zaključili postopkov odobritve sredstev iz kohezijskega sklada, zato tudi nismo mogli črpati novih evropskih sredstev kot je bilo s prvotnim proračunom načrtovano (konkretno projekt Oskrba s pitno vodo Sodražica II). Zaradi znižanja prihodkov, se je sorazmerno znižala tudi poraba. Odhodkovna stran proračuna se tako znižuje za dobrih 11%, iz načrtovanih 2.551.475 evrov na 2.248.100 evrov. Znižanje je porazdeljeno na vsa področja, tako pri tekočih odhodkih, kakor tudi pri tekočih transferjih in pri investicijskem delu proračuna. Pri slednjem smo kljub zmanjšanju sredstev, razen že omenjenega vodovodnega projekta, izpeljali vse načrtovano, na nekaterih področjih, zlasti pri investicijskem vzdrževanju nekaterih javnih objektov in infrastrukture, celo več od prvotno načrtovanega. Tudi sicer smo z rebalansom povečali sredstva za vzdrževanja infrastrukture, ker smo v tem letu zaradi epidemije izkoristili in povečali obnovitvena in vzdrževalna dela. V kolikor ne bi država zvišala obsega odstopljene dohodnine (v našem primeru za skoraj 100.000 evrov) bi zaradi občutnega znižanja drugih prihodkov težko izvedli načrtovani obseg dejavnosti in razvojnih del, ki po večini predstavlja zakonsko določeni oz. obvezni del nalog občine. 

Svetniki so obravnavali tudi predlog proračuna za leto 2022. Predlog proračuna je po obravnavi na občinskem svetu predložen v javno obravnavo, na spletni strani občine (www.sodrazica.si), po njenem poteku ga bodo obravnavala tudi delovna telesa občinskega sveta, na kar bo župan za naslednjo sejo občinskega sveta pripravil dopolnjeni predlog proračuna. 

Razlog za sprejem novega Odloka o javnem lekarniškem zavodu Lekarna Ribnica je predvsem v uskladitvi z veljavno zakonodajo, sočasno pa omogoča nove sodobne oblike pristopa do občanov (spletna lekarna). Tudi novela Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča prinaša uskladitve z veljavno zakonodajo in odločbami ustavnega sodišča. Tako novela posega v ureditev obremenitve počitniških stavb, ki jih izenačuje s stanovanjskimi, na novo obremenjuje tudi javne objekte in objekte v lasti društev, ki so bili do sedaj povečini oproščeni plačila NUSZ, ter prevrednoti točkovanje nezazidanih stavbnih zemljišč. Novela prinaša tudi pravno podlago za odmero višjega nadomestila za zapuščene oz. razpadajoče stavbe, za stavbe, v katerih se ne izvaja dejavnost v skladu z namensko rabo na posebnih območjih (območje za turizem), se ohranja, sicer sorazmerno prilagojena, višja obdavčitev.

Oglejte si tudi