Logo MojaObčina.si

Sodražica

JUTRI
0°C
-7°C
PON.
0°C
-4°C

2. KMETIJSKI POSVET OBČANOV SODRAŽICE

2164

Vabilo na 2. KMETIJSKI POSVET OBČANOV SODRAŽICE, ki bo v petek, 10. novembra 2017 ob 18.30 uri, v telovadnici ri OŠ Sodražica.

 

Prvi posvet je potekal oktobra 2016, ko je skupina udeležencev sodelovala v splošni razpravi. Tokratni posvet je namenjen iskanju možnosti za povezovanje lokalnih kmetovalcev in drugih ljubiteljev narave.

 

V Sloveniji sicer obstajajo različne oblike združevanj (zadružništvo, agrarne skupnosti, društva ipd.), vendar ostaja relativno nizka stopnja tržne usmerjenosti in organiziranosti. Številna lokalna okolja, kar vsekakor velja tudi za sodraško občino, ne zagotavljajo zadostnih količin dobave ekološko pridelane hrane ali pa se pridelovalci znajdejo na trgu v podrejenem položaju do živilsko predelovalne industrije ter trgovcev. Spremembe v trgovskem sektorju v zadnjih desetletjih so pripomogle k razkroju vezi med lokalnimi proizvajalci in kupci. Padec kmetijske proizvodnje in s tem nizka stopnja nacionalne (ter verjetno še nižje regionalne) samooskrbe na eni strani, ter zaostale kmetije na drugi strani ni ponos sicer ohranjenega slovenskega podeželja.

 

S spremenjenimi trendi na trgu, ponovno oživljenim povpraševanjem po lokalno pridelani hrani z dodano vrednostjo (sveže, zdravo, domače…) se ponujajo možnosti tudi za oživitev kmetijske pridelave in predelave lokalnega območja. Sodražani so se pred sto leti ali več lahko pohvalili s številnimi razvitimi pašniki na območju Travne gore, ki so bili po zapisih takratnih deželnih oblasti med najbolj urejenimi na Kranjskem. Ob tem velja omeniti še lepo rejeno rjavo govedo in številne živinske sejme ter skrb za dopolnilni zaslužek z izdelavo suhe robe. Tradicija je na naši strani. Ravno tako velja za ohranjeno in raznovrstno naravno okolje.

 

Analize sedanjega stanja na področju lokalnega kmetijstva ne bom opravljal, si pa želim, da bolj optimistično zremo v prihodnost. Miselnost ˝nič se ne splača˝ ni spodbudna za pogon razvojnih možnosti, ki zagotovo obstajajo tudi na področju lokalnega kmetijstva. O tem, da se tudi v naši regiji kaj splača, se lahko prepričamo pri sosedih npr. gojenje zelenjave v sodobnih rastlinjakih na Grabnu ali butični bio izdelki Biosing, ki jih David Lesar iz Ribnice prodaja na evropski trg.

 

V kolikor prepoznamo določene skupne točke in smo pripravljeni razvijati ideje, ki so se nam odprle že na prvem posvetu, vas vljudno vabim, da se pridružite na 2. posvetu o kmetijstvu. Za morebitna dodatna vprašanja pred dogodkom sem dosegljiv po e-pošti pirnaternest@yahoo.com ali na telefon 051 354 227.

 

Upam, da se boste posveta zanesljivo udeležili.

 

OPOMBA: K vabilu so priložene nekatere priloge različnih avtorjev, ki so kot neobvezno gradivo namenjene za pripravo na posvet.
http://www.consulta.si/ustanavljanje-nvo/ustanovitev-drustva/110
http://www.slovenija-co2.si/upload/SLO-CO2_Katalog_dobrih_praks_2015.pdf
https://www.program-podezelja.si/sl/knjiznica/155-povezovanje-v-kmetijstvu-misa-pusenjak/file
http://biosing.si/

Ernest Pirnat, pobudnik posveta

 

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!