Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Rman (Achillea millefolium)


                                                   


 

 Rman (Achillea millefolium)

 

Rman je v Sloveniji poznan pod imenom Navadni rman in je precej razširjen. Tako ga najdemo na travnikih, ob robovih njiv, ob poteh, na nasipih in še kje. Je trajnica. Zanimivo je, da najprej požene liste. Po svojih listih je rman tudi dobil svoje ime – millefolium, kar v prevodu pomeni tisočlisten. Nato rman požene svoje steblo – žilavo, gladko in trdno. Na vrhu stebla se oblikujejo cvetni koški, ki so združeni v socvetju. Cvetovi rmana so beli, v nižinah. Kolikor bolj se dvigujemo postane socvetje bolj rumenkasto rdeče. Koške socvetij pa obdajajo rumeno zeleni ali rjavkasti ovoji listov.

Ko trgamo rman, se kaj hitro lahko zgodi da ga izrujemo s korenino, ki se deli globoko v zemlji. S tem ga uničujemo, čeravno ni ogroženo zelišče. Za nabiranje rmana uporabljamo nož ali škarje. Rman cveti vse od maja pa tja do prve slane.

V zdravilne namene se lahko uporablja celotna rastlina (v času cvetenja) ali pa le cvetni koški. Jaz uporabljam cvetove in liste, ker je steblo enostavno pretrdo, zlasti posušeno. Rman lahko nabiramo maja ali junija in potem v avgustu ali septembru, ko ponovno zacveti. Rman sušimo na prostem, na senčnem, zračnem in suhem prostoru, razprostrtega v tankem sloju. Med sušenjem rman seveda obračamo in prebiramo, odstranimo morebitne naknadno opažene smeti, poškodovane dele, itd. 

Ko je rman posušen, ga shranimo tako, kot je to običajno za vsa zelišča (pater Simon Ašič priporoča papirnat škrnicelj), jaz pa v večje steklene kozarce, ki jih nepredušno zaprem in shranim na temno mesto. Rman, ki je pravilno posušen, ohrani svoj značilen vonj in barvo. V kolikor ni dovolj posušen, splesni.

Cvetovi rmana so najbogatejši s svojimi zdravilnimi učinkovinami (največ jih vsebujejo v času tik pred polnim cvetenjem). Poleg čreslovin, flavonoidov, in mineralnih snovi pa rman vsebuje predvsem eterična olja.

 

Zaradi vsebnosti eteričnih olj je primeren za sproščanje krčev, deluje protivnetno.

Najpogostejša uporaba je notranja – v obliki tinkture. Tako pripravljenega ga uporabljamo proti želodčnim težavam, ki se pojavljajo v obliki krčev. Rman zdravi tudi dihala in je primeren za inhalacije. Rman zdravi okvaro srčne mišice.

Rman ugodno deluje tudi na sečila, spodbuja ledvice k delovanju, da izločajo seč, hkrati ne draži ledvic. Odpravlja katar mehurja in močenje postelje in bolezensko tiščanje na vodo.

Rman se obnese tudi pri notranjih krvavitvah, krvavem izmečku, krvavitvah iz ledvic, danke, nosu in pa tudi krvavenju običajnih ran. Grgramo Tinkturo iz rmana pri zobobolu.

Tako zunanje kot notranje pa rman pomaga pri celi vrsti ženskih težav – ureja menstruacijo, pomaga pri krčih maternice, ureja težave z belim tokom.

Rman pa poleg vsega naštetega deluje še proti nespečnosti, visokemu tlaku in živčni nespečnosti. Ugodno vpliva tudi na sladkorno bolezen, saj jo zadržuje (sploh v začetni fazi).

Pri zunanji uporabi pa je rman odličen za zdravljenje vnetnih obolenj kože. Zdravi spremembe na koži in čisti pore. Rmanova krema zdravi tudi razpokano kožo bradavic doječih mater. Primerna je tudi za mazanje suhe kože na rokah. Tudi manjše ureznine si lahko namažemo z rmanovo kremo. Lahko se uporablja tudi kot sredstvo za masažo in sproščanje mišic. Nepogrešljiva pa je tudi pri negi dojenčkove ritke – preprečuje nastanek pleničnega izpuščaja oziroma pomaga če je ta že nastal.

Rman – ena roža, pa tako veliko zdravilnih učinkov!

 

 

Tinktura iz rmana, Janeza Javorskega je izdelana iz rmana nabranega v neokrnjeni naravi, na Javorskih pašnikih, na EKO kmetiji Pr Nejc, kjer uporabljamo načela permakulture in biodinamike.

Naše delo sloni na trajnostnem razvoju za nas in naše otroke. Okolica Javorske energijske poti je biotsko tako polna in raznolika, da nas v Sloveniji in osrednj Evropi uvrščajo v sam vrh biotske raznolikosti.

Ker rman spodbuja krvni obtok, pomaga zdraviti težave povezane z ožiljem, kot so migrene, zlata žila, venske razjede in vnete krčne žile. Rmanu pravijo »ženskam najljubša rastlina«, ker je učinkovit pri menstruacijskih bolečinah, uravnava menstruacijo in blaži običajne znake menopavze, kakršna je utrujenost, vpliva pa tudi na rast kosti. Bolj redno uživanje rmana je priporočljivo za preprečevanje bolezni in spodbuditev imunskega sistema.

Preventivno priporočamo 18 do 23 kapljic Tinkture iz rmana dvakrat dnevno. V akutnem stanju do  štirikrat na dan po 20 do 25 kapljic Tinkture iz rmana.

Rman vzpodbuja tvorbo krvi. Redno uživanje rmanove tinkture pomaga da izgine migrena, uravna poprej neredni menstrualni cikel, v meni ženskam prihrani notranji nemir, odličen je proti vrtoglavici, slabosti, pri dolgotrajnih težavah z očmi, kjer jih spremlja solzenje ali zbadanju v očeh, pri krvavenju nosu, čiščenju krvi itd. Rman se uporabi tudi pri zaustavitvi krvavenju iz pljuč – pljučni rak, tudi pri raku v trebuhu. Rmanovo tinkturoj pijemo pri prehladu, bolečinah v hrbtu in revmi. Rman ureja delovanje ledvic, povečuje apetit, odpravlja pa tudi napenjanje, motnje v jetrih, vnetje želodca in črevesja, želodčne krče, skrbi za redno odvajanje. Zelo priporočljiv je ravno pri angini pectoris, saj pomaga pri motnjah krvnega obtoka ter krčih ožilja.

Njegova uporaba in priznanje zdravilnih lastnosti segata daleč nazaj v zgodovino.
Rman je za zdravljenje Ahila uporabil tudi Kentaver Herion (takratni zdravnik).

http://trgovina.janezjavorski.si/

Oglejte si tudi