Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Uvod v Festival Bogenšperk

Festival, ki bo potekal vse do konca avgusta, nudi pestro dogajanje in množico kulturnih dogodkov, umetniških in kulinaričnih doživetij in odličnih glasbenih prireditev v občini Šmartno pri Litiji.
Festival Bogenšperk smo otvorili z dvodnevnim dogajanjem na gradu Bogenšperk. Dogodek `Bogenšperk: kjer Vzhod sreča Zahod´ smo v soboto, 19. maja 2018, izvedli kot poklon Svetovnemu dnevu kulturne raznolikosti za dialog in razvoj. Projekciji avtorskega filma priznanega mojstra fotografije Lada Jakše je sledila okrogla miza o pomembnosti medkulturnega dialoga danes, na kateri je sodelovalo več naših in tujih strokovnjakov. Sledil je glasbeni koncert kot osrednji kulturno umetniški dogodek, na katerem smo prisluhnili ansamblu Jazz Oud Quartet, pod umetniškim vodstvom prof. Borisa Šinigoja. Ansambel je znan po svojih temperamentnih improvizacijah na arabske, iranske, indijske in grške napeve in predstavljajo srečanje med evropskim jazzom in orientom.

V nedeljo, 20. maja 2018, je sledilo praznovanje 377. obletnice rojstva Janeza Vajkarda Valvasorja, s katerim smo obeležili rojstni dan enega izmed najslavnejših in najzaslužnejših mož dežele Kranjske. V spomin na njegov rojstni dan smo se odpravili na pohod po Valvasorjevi poti, ki vodi po obronkih nekdanjih posesti gradu Bogenšperk. Krožna pot z gradu Bogenšperk, ki jo je zasnoval Jože Sinigoj,  pelje mimo gradu Črni potok in ostalih gradov Sela, Slatna in Lihtenberk. Po poti in zgodovini krajev sta nas vodila dr. Jernej Kotar in Tim Šteferl. Pohodniki so bili veseli in hvaležni za pogostitev, ki so jih pripravili zaposleni v Domu Tisje in Javnemu zavodu Bogenšperk. Popoldne se je praznovanje preselilo na grad Bogenšperk, kjer je Družinsko gledališče Kolenc poskrbelo za pestro dogajanje. Obiskovalci so si lahko ogledali nastop trubadurja s kačo in gledališko predstavo Obuti maček, otroci so se učili srednjeveških plesov v plesni ustvarjalnici, manjkal ni niti grajski viteški turnir z dvornim norčkom.


Festivalsko dogajanje se nadaljuje s prireditvami v juniju in avgustu, za več informacij obiščite spletno stran www.bogensperk.si, pišite na turizem@bogensperk.si ali pokličite na telefonsko številko 01 8987 867.


Javni zavod Bogenšperk

Oglejte si tudi