Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

VIKEND ODPRTIH VRAT OBČINE ŠMARTNO PRI LITIJI

Na Vikendu odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji, ki je potekal pretekli konec tedna, od 8. do 10 septembra, je sodelovalo 11 lokalnih ponudnikov.
 

Na gradu Bogenšperk je potekal Grajski dan s tekmovanjem za viteza piva.
Obiskovalci so si ogledali grad, potekale so grajske animacije, otroci pa so ustvarjali na delavnicah. Na tekmovanju slovenskih pivovarjev je sodelovalo je 11 pivovarjev. Med 36 vzorci so v različnih kategorijah zmagali: pivovarna Volk Turjaški iz Roj pri Čatežu s pivom »Baron Valvazor« v kategoriji posebnih piv, pivovarna Hopsbrew iz Ihana pri Domžalah v kategoriji ol in pivovarna Kostanj iz Gornje Radgone v kategoriji ležak. 


Zanimivo je bilo v soboto dopoldne, ko so si zbrani ogledali staro trško jedro Šmartnega pri Litiji. Ogled je bil obogaten z mnogimi informacijami o bogati zgodovini in dediščini kraja, za popestritev pa se je ogled zaključil v ateljeju Unikatne keramike Barbara Dacar, kjer so mnogi preizkušali svoj umetniški talent na lončarskem vretenu.

Na Vikendu odprtih vrat so sodelovali tudi Zeliščarska domačija Pivec z delavnico izdelovanja zeliščnih tinktur, eko kmetija Vodnjov z ogledom tematskega parka in počitkom v čebelnjaku ter ekološka kmetija Kordiš s predstavitvijo škotskega višavskega goveda in jelenjadi. Etnološko društvo Jurija Humarja je poskrbelo za ohranjanje navad in običajev ob žegnanju na Primskovem, turistična kmetija Na hribčku v Veliki Štangi pa je obiskovalce postregla z okusnim kosilom. V Krčmi na gradu Bogenšperk so gostje ob tortici prejeli brezplačno kavo in v Gostilni Maček popust ob ponovnem obisku.

Oglejte si tudi