Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

JUTRI
6°C
4°C
PET.
3°C
2°C
Deli

BRANJE NE POZNA MEJA

Branje ne pozna meja / Čitanje ne poznaje granice je mednarodni projekt za vzpodbujanje branja, ki v hrvaških in slovenskih osnovnošolskih knjižnicah letos poteka že tretje leto.  V hrvaških šolah otroci berejo prevode slovenskih mladinskih pisateljev, v slovenskih pa knjige hrvaških avtorjev. Učenci poleg branja in interpretacije besedil raziskujejo zgodovino, kulturo in znamenitosti partnerske šole. Projekt se zaključi z obiskom ene od šol, kjer učenci drug drugemu predstavijo svoje delo in znamenitosti svojega kraja.

Glavni cilji projekta so:

-        promocija glasnega branja,

-        promocija šolske knjižnice,

-        razvoj bralnih sposobnosti, bralnih veščin in različnih vrst pismenosti,

-        promocija slovenske in hrvaške mladinske književnosti, jezika, zgodovine in kulture,

-        uporaba različnih medijev pri interpretaciji prebranega,

-        bogatenje jezika in kritičnega mišljenja,

-        kreativna uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije,

-        sposobnost javnega nastopanja.

 

V začetku letošnjega šolskega leta smo se za sodelovanje v projektu odločili tudi na naši šoli. Organizatorji so našo šolsko knjižnico, učence 5. b razreda  in njihovo razredničarko Jožico Žurga povezali z OŠ Ljudevita Modeca iz Križevcev, knjižničarko Romano Erhatič, in učenci 4.a razreda ter njihovo razredničarko, Lucijo Martinčić. Dogovorili smo se, kaj bomo brali. Izbira ni preveč pestra, saj je malo sodobnih mladinskih pisateljev prevedeno v slovenski oz. hrvaški jezik. Naposled je padla odločitev, da bodo naši učenci brali Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča,  hrvaški otroci pa pravljice Ele Peroci Za lahko noč. Med šolskim letom so učenci pridno prebirali knjigo, se o njej pogovarjali, likovno ustvarjali,  brskali po knjigah in internetu, spoznavali Hrvaško,  Zagreb, Križevce ter življenje in delo Ivane Brlić Mažuranić. Pridobili so notni zapis dveh hrvaških pesmi, se dogovorili s svojo učiteljico glasbene umetnosti, Selmo Gradišek, da jih je naučila pesmi zapeti dvoglasno. Pisali so pisma vrstnikom in se tako spoznavali. Srečali so se tudi preko skypa, nestrpno pa so pričakovali srečanje v živo, ki se je 31. maja zgodilo na naši osnovni šoli.

Goste smo ob zvokih harmonike pričakali na Bogenšperku, kjer jih je prijazno pozdravil župan občine Šmartno pri Litiji, g. Rajko Meserko. Sledil je ogled gradu, nato pa se je dogajanje preselilo v šolo. Po uvodnem pozdravu obeh ravnateljev, g. Alberta Pavlija in g. Dražena Bokana, so učenci pokazali, kaj vse so v okviru projekta počeli med šolskim letom. Hrvaški učenci so uprizorili igrico Stara hiša številka 3, po pravljici Ele Peroci, zaplesali kavbojski ples, zapeli pesem in predstavili plakate, ki so nastali ob njihovem raziskovanju Slovenije, Ljubljane, Šmartna in slovenskih mladinskih pisateljev. Učenci 5. b razreda pa so zapeli dve hrvaški pesmi, ob plakatih razložili, kaj vse so izvedeli in se naučili o Hrvaški, Zagrebu, Križevcih in pisateljici Ivani Brlić Mažuranić. Ker sta Nika in Tjaša na novo ilustrirali knjigo Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, sošolci pa so jima pomagali z barvanjem, so predstavili projekcijo zgodbice ob novih ilustracijah. Učenci so si izmenjali darila, ki so jih naredili sami: Šmarčani so dobili unikatne knjižne kazalke, Križevčani pa papirnate Hlapiče. Sledilo je kosilo, po kosilu pa sta Lara in Oto, učenca, ki obiskujeta izbirni predmet turistična vzgoja, goste popeljala po Šmartnu. Prekmalu je prišlo slovo, gostje so se odpeljali še na ogled Ljubljane, naši učenci pa so, polni vtisov, odšli domov.

Utrinke srečanja je v fotografski objektiv ujel devetošolec Alexander.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij