Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Šmartno prej, Šmartno potem – razstava skic

Vabimo vas na razstavo skic študentov 2. letnika (BSc) krajinske arhitekture ob 20.letnici Občine Šmartno pri Litiji.

Odprtje razstave bo 24. junija ob 20. uri v knjižnici Šmartno pri Litiji (Staretov trg 12).

Pri skiciranju na prostem študentje krajinske arhitekture razvijajo svojo občutljivost zaznavanja ter izboljšujejo svojo prostorsko predstavo in orientacijo v prostoru. Preko risanja se učijo analitičnega branja in razčlembe prostora. Z uporabo metod abstraktne predstavitve videnega pa razvijajo selektivni pogled na prostor.

Na enodnevnem obisku Šmartna, so študentje dobili nalogo, da tako v Javorju, na Bogenšperku kot v Šmartnem najprej izrišejo izbrani pogled, nato pa isti pogled v drugi skici dopolnijo s svojimi intervencijami. Študentje so pri tem, kako želijo določen prostor spremeniti, imeli povsem prosto pot.

V Javorju so študentje prepoznali nujnost ureditve vaškega središča, navezavo s cerkvijo, s šolo in gasilskim domom, kot način osrediščenja vasi. Predlogi manjših potez sijajnega vaškega prostora ne spreminjajo bistveno, a ravno dovolj, da prostor povežejo in tako prebivalcem kot obiskovalcem vasi ponudijo kvaliteten javni prostor za oddih in druženje.

Grad Bogenšperk s svojo okolico, kot občinski biser, predstavlja ogromen potencial za razvoj programsko raznolikih kvalitetnih javnih površin v naravi za domačine in turiste. Prav zato je bil ta prostor za študente velik izziv, o čemer pričajo različni predlogi intervencij v okolico gradu.

Skoraj enotno so študenti prepoznali potrebo po ureditvi trga v centru Šmartna. Trenutna povezava cerkve z odprtim prostorom je neprepoznavna, široko stopnišče se odpira na nepregledno prometnico, center praktično nima kvalitetnega javnega prostora, ki bi bil v prvi vrsti namenjen pešcem.

Študentje so zato predlagali rešitve z delnim ali celotnim zaprtjem centra za motorni promet ter raziskovali med različnimi možnimi ureditvami – od tistih, kjer vertikale zelenja poudarjajo novogotsko vertikalo cerkve Sv. Martina, pa vse do ureditve raznovrstnih vodnih motivov, ki pričajo o bogatem vodnem zaledju občine.

mentorja: asist. Andrej Bašelj, doc. mag. Mateja Kregar Tršar

študentje: Katja Bratec, Marija Debeljak, Sara Dobnikar, Anja Gregor, Aleksandra Hafner, Ana Ivić, Ines Kastelic, Katja Kočevar, Aleksandra Koren, Kristina Korošec, Zala Košak, Gašper Kunst, Ula Lavtar, Lara Markelj, Urša Marolt, Maša Močnik, Miha Močnik, Meta Podjed, Zala Preskar, Anja Ravbar, Urška Retko, Tamara Romih Bovhan, Vid Stropnik, Aleksandra Šepec Butara, Katja Štucin, Alen Ternik, David Trontelj, Izabela Verce, Neja Zalaznik

Oglejte si tudi