Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Valvasorjev pohod in Valvasorjev dan na gradu Bogenšperk

V nedeljo, 22.5. 2016, je na gradu Bogenšperk v sklopu Vikenda odprtih vrat Šmartnega pri Litiji potekal Valvasorjev pohod, v popoldanskem času pa smo praznovali Valvasorjev 375. rojstni dan.

Pohodniki so se začeli zbirati že v jutranjih urah. Pohod sta tudi v letošnjem letu vodila domačina Jože Sinigoj in Jernej Kotar. Pohod je trajal štiri ure, pohodniki pa so obhodili kraje, kjer je še v času Janeza Vajkarda Valvasorja stalo pet gradov. Z enega izmed njih, natančneje z gradu Slatna, je bila doma tudi Valvasorjeva prva žena Ana Rosina, katera je ob poroki z Valvasorjem štela rosnih 13 let. 

Popoldne pa smo na gradu praznovali Valvasorjev dan. Pripravili smo otroške ustvarjalne delavnice, odrasli pa so lahko nakupovali na grajski tržnici. Obiskovalce je pozdravila in nagovorila grajska gospoda, Ana Maksimila, druga Valvasorjeva žena in grajski hlapec Jurij, ki sta obiskovalce popeljala na animiran ogled gradu. Skupaj z otroki smo se podali še na lov za skritim Valvasorjevim zakladom, za konec pa smo si  ogledali šeotroško gledališko predstavi Vsi otroci sveta. 

 

Dan smo zaključili zadovoljni in prijetno utrujeni, saj smo vsi skupaj preživeli čudovit in razgiban dan na Bogenšperku.       

Oglejte si tudi