Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Občinska proslava ob dnevu državnosti

Občinska proslava ob dnevu državnosti v Šmartnem pri Litiji je potekala na predvečer dneva državnosti, in sicer v petek, 24. junija 2016. Dogodek je organizirala Občina Šmartno pri Litiji v sodelovanju z Javnim zavodom Bogenšperk, Knjižnico Litija, Vinogradniškim društvom ŠTUC Šmartno in Društvom kmetic Litija – Šmartno.

Proslava je bila dobro obiskana, saj so jo s svojo udeležbo podprli številni domačini. Kot moderatorka programa je nastopila vedno odlična Andreja Štuhec. Zbrane je nagovoril župan, Rajko Meserko, osrednji slavnostni govorec pa je bil Janez Janša, prvi obrambni minister RS. Janša je izpostavil predanost Slovencev svojemu narodu, nacionalno zavednost, enotnost in pripadnost ob osamosvojitvi in izpostavil Valvasorja, ki je v dobro svojega naroda v štirih letih dokončal veleprojekt Slavo vojvodine Kranjske, s katero se je proslavil kot pristen domoljub, saj je svojo deželo tako ljubil, da je v svojem enciklopedičnem delu predstavil domala celotno Kranjsko, v delo vložil vse svoje premoženje in ga na koncu tudi izgubil. Delo mora ne samo domačine, temveč vse Slovence navdajati s ponosom in optimizmom.

Janez Janša si je ogledal tudi prostore JZ Bogenšperk, ki ga je razkazal župan Rajko Meserko, razstavo domačina Davorina Hostnika in predlog prenove starega jedra Šmartnega pri Litiji.     

Kulturni program so obogatili Ženski pevski zbor LAZ, Tamburaški orkester Šmartno, recitatorji Osnovne šole Šmartno pri Litiji, Oktet Valvasor in Folklorna skupina Javorje. Za pogostitev so poskrbeli Društvo kmetic Litija – Šmartno in Vinogradniško društvo ŠTUC Šmartno. 

Veliko zanimanja je požela tudi razstava »Brez preteklosti ni prihodnosti«, ki prikazuje predlog prenove starega jedra Šmartnega pri Litiji. Razstavo si lahko ogledate od ponedeljka do petka, od 8. do 15. ure na Staretovem trgu 12 (prostori pod knjižnico v Šmartnem pri Litiji). Razstavo sta pripravili Občina Šmartno pri Litiji in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

 

Oglejte si tudi