Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

DANES
-1°C
-2°C
JUTRI
1°C
-3°C
Deli
2057

Dogajanje na Bogenšperku

Na Bogenšperku je pestro grajsko dogajanje do konca meseca julija zasnovano za obiskovalce vseh starostnih skupin in vseh okusov.

Odpravite se lahko na ogled muzejskih zbirk, na katerem boste izvedeli vse o življenju polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja. Na ogled so se odpravili tudi otroci osnovne šole Šmartno, kateri so si grad ogledali brezplačno. Za malo mlajše otroke pa ponujamo animiran ogled, na katerem baronica Ana Maksimila Valvasor in grajski hlapec Jurij skozi igro predstavita Valvasorjev način življenja.

Tisti, ki se želite seznaniti z zeliščarstvom, se boste lahko v mesecu juniju udeležili grajske zeliščarske delavnice na temo lipe pod mentorstvom Jožice Bajc Pivec iz domačije Pivec. Pripravili boste različne lipove pripravke in si ogledali njeno uporabo.

Za vikend, ki je pred nami in vse do konca julija, boste lahko izbirali med pestro ponudbo prireditev. Začeli bomo z Vikendom odprtih vrat Šmartnega pri Litiji. V soboto bo na gradu potekala prireditev »Bogenšperk: kjer se srečata Vzhod in Zahod«, v nedeljo bo izveden 3. Valvasorjev pohod po krožni poti, v popoldanskem času pa bodo na svoj račun prišli naši najmlajši, ki bodo skupaj z nami praznovali Valvasorjev 375. rojstni dan. Na gradu bodo potekale ustvarjalnice, odrasli boste lahko nakupovali na grajski tržnici, na ogled vas bo popeljala grajska gospoda, otroci pa se bodo podali na lov za skritim Valvasorjevim zakladom in si ogledali otroško gledališko predstavo Vsi otroci sveta.

Prisluhnili boste lahko tudi odličnim koncertom izbrane glasbe. Na grad Bogenšperk prihaja trio Eroika, kateri vam bodo priredili čudovit večer pod zvezdami. Prav tako boste lahko uživali v slovensko-dalmatinskem večeru s Tanjo Zajc Zupan, Klapo Gallus ter Tejo Saksida. Za oba koncerta je nakup vstopnic še mogoč. Prav tako se bosta v mesecu maju in juniju odvila dva že domala tradicionalna dogodka, in sicer pomladni koncert pevskega društva Zvon z gosti MePZ Borovlje in festival družinskega petja imenovan Družina poje.

 

Na gradu Bogenšperk pripravljamo spominsko razstavo akademskega slikarja specialista Jožeta Megliča, na kateri bodo prikazana dela zasebnih zbirk. Gost večera bo Slovenski oktet.

Za tiste malo bolj ustvarjalne pa pripravljamo grafične dneve, kateri bodo potekali bodo od 3. do 8. julija. Vabljeni, da si ogledate potek izdelave grafik, kakršne je ustvarjal že Janez Vajkard Valvasor. Grafični tisk je namreč zelo zahtevna tehnika, ki zahteva izurjenega umetnika in ogromno truda ter potrpežljivosti za nastanek končnega umetniškega izdelka.

 

Za več informacij obiščite spletno stran gradu Bogenšperk na https://www.bogensperk.si/, ali pokličite telefonsko številko (01) 898 78 67 (Javni zavod Bogenšperk). 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij