Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Odprtje turistično informacijske točke občine z razstavo o Martinu M. Hostniku in predajo AED v javno uporabo

Šmartno pri Litiji letos praznuje 880 obletnico prve omembe v pisnih virih. Vse od leta 1135 se piše častitljiva zgodovina kraja, iz katere lahko razberemo, da so bila strmljenja Šmarčank in Šmarčanov vedno usmerjna visoko. Danes se občina lahko pohvali s številnimi dejstvi iz preteklosti, ki tem krajem zagotavljajo odlično mesto v naši kulturi in zgodovini.

Da je znanje v Šmartnem vrednota, je jasno že iz Valvasorjevih časov. Od ustanovitve prve šole, ki mimo grede sodi med najstarejše šole na Slovenskem, ravno to leto miniva 350 let. Od začetkov v župnišču, preko najetih prostorov v zasebnih hišah, poučevanja v  mežnariji je pred cerkvijo sv. Martina leta 1876  zrasla šola. Generacijam Šmarčank in Šmarčanov je pomagala k oblikovanju vrednot in seveda skrbela za pridobivanje znanja, ki predstavlja gibalo družbenega napredka.

Ljudsko šolo v Šmartnem pri Litiji je obiskoval tudi Martin Matvejevič  Hostnik, avtor  prvih dvojezičnih slovarjev, rusko-slovenskega in slovensko-ruskega s slovnicama obeh jezikov. Hostnika je pot iz rodnega Šmartna peljala v Ljubljano, na Dunaj in v Rusijo, ki mu je postala druga domovina. S spominsko razstavo v prostorih turistično informacijske točke JZ Bogenšperk obeležujemo veličastni jubilej - 120 letnico začetkov Hostnikovega slovaropisnega ustvarjanja. Razstavo je pripravila ga. Magda Breznikar ustanoviteljica in vodja zavoda Ustvarjalno središče Breznikar, ki hrani njegovo muzejsko gradivo in neutrudno skrbi za afirmacijo Hostnikovega življenja in dela v Sloveniji in Rusiji.

Ob dogodku  je Prostovoljno gasilsko društvo Šmartno predstavilo in predalo v javno uporabo defibrilator. V okviru kulturnih, strokovnih in zabavnih prireditev ob 130. obletnici društva, so se v preteklem letu zbirala sredstva za nakup  prvega javno dostopnega defibrilatorja  v Šmartnem. S prostovoljnimi prispevki  Šmarčank in Šmarčanov je občina tako bogatejša za neprecenljivo napravo, ki jo s strokovno kratico označimo AED – AVTOMATSKI ELEKTRONSKI DEFIBRILATOR.

Oglejte si tudi