Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Čistilna akcija v Šmartnem uspešna

Šmarsko gasilsko društvo je v skladu s svojim programom dela, v soboto 2.4.2016, organiziralo čistilno akcijo. V akciji ''Šmartno 2016'' je sodelovalo 20 članov društva, 7 osveščenih krajanov in dva kuharja (večji glavni in pomočnik).
Po uvodnih informacijah in navodilih smo se razdeljeni v skupine podali na teren. Očistili smo področja ob glavnih cestah (Jeze, Zagorica, Grbin, Litijska, Grmaška, Pungrt, Cerkovnik, Črni Potok, Grumova, Mala Kostrevnica), pobrali smo tudi odpadke po celotni trasi ''nove'' šmarske obvoznice. Odpadki niso bili več tako novi. Skupina v gumijastih škornjih se je v strugo Reke podala na Grmačah in izstopila v Zagorici. Podporna skupina je zbirala in pobirala odpadke na obrežju. Očistili smo tudi del struge in obrežje Črnega potoka do sotočja v Šmartnem. Sprehodili smo se seveda tudi okoli gasilskega doma, kulturnega doma, šole in vrtca. Krajan rekreativec, ki nas je opazil pri delu, je prosil za vrečo in sam očistil del poti na Bogenšperk, kamor je bil namenjen. Upamo, da prebivalci sosednje občine in krajev niso jezni na nas, ker smo malo zašli tudi v ''njihove vode''.

Z veseljem ugotavljamo, da je kljub lanskoletni odpadli akciji, smeti vse manj. Z izjemo nekaj novo odkritih odlagališč ob Reki in Črnem potoku, je stanje zadovoljivo.  Mogoče je bil naš kraj po akciji nekaj časa mogoče celo brez smeti. Naslednji dan smo namreč že opazili nove odpadne pridelke ob cestah. Tistim, ki brezvestno svinjajo naše lepo okolje, bi se morali v bistvu zahvaliti, ker so nam omogočili lepo sončno sobotno  druženje s prijatelji kraja.  Čeprav bi si jih ti onesnaževalci najprej zaslužili po prstih. Dokler jim ni težko odvreči smeti, jih tudi nam ne bo težko pobrati. Svet se pač vrti.

Pri izvedbi akcije sta nam kot že nekajkrat, največ pomagala občina Šmartno, ki nam je zagotovila sredstva in Mustang bar, ki nas je na koncu pogostil. Najlepša hvala županu Rajku, birtu Boštjanu in kuharju Lovru.

Zahvaljujemo se seveda tudi vsem udeležencem akcije, ki so si vzeli čas za okolje, tako našim članom, kakor tudi krajanom.

Za prevzem odpadkov se zahvaljujemo KSP Litija.

Se vidimo drugo leto!

Oglejte si tudi