Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

KULTURA OSTAJA ŽIVA

V počastitev slovenskega praznika kulture smo bili 8. februarja, v organizaciji Občine Šmartno pri Litiji, Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS, Javnega zavoda Bogenšperk, Knjižnice Litija in Tamburaškega orkestra Šmartno, priča čudoviti kulturni prireditvi, ki se je odvila v športni dvorani Pungrt.
Nastopajoči so še kako opravičili geslo večera »Kultura nas povezuje« in dokazali, da lepa melodija, pesem in topla beseda najdeta v naših srcih pravo mesto. Da smo veseli bogatih kulturnih korenin, katere imamo v Šmartnem, se še kako zaveda domači župan g. Rajko Meserko, ki je v pozdravu tudi izpostavil pomembnost obujanja in nadaljevanja bogate kulturne tradicije. Slavnostni govornik večera je bil direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS mag. Igor Teršar, ki je izpostavil, da je kultura temelj narodove biti, saj dopolnjuje in odraža našo narodnost. Veliko proslav se je ob kulturnem prazniku odvilo širom domovine, zato je toliko bolj pomembno, da društva in skupine nadaljujejo svojo začrtano pot ter ohranjajo prejeto tradicijo in kulturno izročilo naših prednikov. Mag. Teršar je ob tej priliki podelil v imenu Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS, Gallusovo listino za izjemne dosežke na glasbenem področju šmarčanki Heleni Vidic.

V bogatem kulturnem programu so z glasbo pletli niti večera člani Slovenskega tamburaškega orkestra, katerega namen je povezovati tamburaše in njihovo glasbo med seboj, obenem pa tudi dvigniti kvaliteto slovenske tamburaške glasbe. V letošnjem Slovenskem tamburaškem orkestru sodelujejo najboljši tamburaši iz Brežic, Črnomlja, Kranja, Metlike, Reteč, Senožet, Šempetra pri Celju, Šmartna pri Litiji in Vipave in izvajajo repertoar slovenskih avtorjev. V sozvočju s tamburaši so se nam predstavili tudi solisti; Eva Černe in Darko Vidic, violinistka Eva Dukarič ter člani Pevskega društva Zvon ter harmonikar Marko Krebs. Nastopali so pod taktirko dirigentov; prof. Tomaža Habeta, Helene Vidic, Mojce Lavrenčič in Marije Celestina.

 

Z lepo vezno besedo je program povezoval Benjamin Fele, obiskovalci pa smo lepo napolnili športno dvorano v Šmartnem in še enkrat dokazali, da nam je mar za našo kulturo in izročilo naših prednikov, kljub temu, da se včasih lahko povsem upravičeno sprašujemo ali zmoremo danes razumeti pesnikove (Prešernove) besede, ali zmoremo razumeti slovensko srce!

 

Uroš Pušnik   

Oglejte si tudi