Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

BOŽIČ V JAVORJU

ŽIVE JASLICE NA JAVORJU

 

Ko se je na božični dan spustil mrak, je Javorje ponovno oživelo. Domačini so pripravili že tradicionalno uprizoritev živih jaslic. Zbralo se je veliko ljudi, da bi spremljalo božično zgodbo vpeto v življenje slovenskega kmeta in njihove običaje.

Zgodba se je pričela z Marijo, ki jo je obiskal angel in ji povedal, da bo rodila Božjega Sina. Ko sta se Jožef in Marija odpravila na pot, ju nihče ni hotel sprejeti k sebi. Tako sta prispela do revnega hlevčka, kjer se jima je rodil Jezus. Zgodba se je končala z obiskom angelčkov in svetih treh kraljev.

Med svetopisemskimi prizori je bilo prikazano tudi kmečko vsakdanje življenje in njihova dela (ličkanje koruze, kovaštvo, tesarstvo, pastirčki na paši). Ko so včasih ljudje ob večerih ličkali koruzo, so si pripovedovali različne zgodbe, uganke in šale, da je bilo delo zanimivejše in je čas hitreje mineval.

V pripovedi smo lahko videli kaj se zgodi, če starejših ne spoštujemo in jih želimo pregnati iz hiše. Z glasbenim delom so pripoved popestrili angelčki, ki so peli lepe božične pesmi (Sveta noč, Poslušajte vsi ljudje, Angelčki stopajo in druge).

Pri predstavitvi živih jaslic je sodelovalo preko 60 nastopajočih. Po kulturnem programu so si obiskovalci lahko ogledali prizorišče dogajanja. Najbolj zanimive za otroke so bile prav gotovo domače živali.

Upamo, da ste nekaj božičnega miru ohranili v svojih srcih in naj vas mir, sreča, zdravje in ljubezen spremljajo skozi vse prihodnje leto.

Oglejte si tudi