Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
12°C
ČET.
23°C
11°C
Oceni objavo

»Bogenšperk: kjer se srečata Vzhod in Zahod«

Projekt »Bogenšperk: kjer se srečata Vzhod in Zahod« je poklon Svetovnemu dnevu kulturne raznolikosti za dialog in razvoj v duhu Janeza Vajkarda Valvasorja in bo potekal od 21. do 22. maja 2016 na gradu Bogenšperk, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Slovenke nacionalne komisije za Unesco prof. dr. Radovana Stanislava Pejovnika in v okviru odprtih vrat občine Šmartno pri Litiji.

 

Pri vsebinskem snovanju projekta sta Javni zavod Bogenšperk in nova Schola Labacensis sledila liku Janeza Vajkarda Valvasorja kot popotnika in raziskovalca različnih kulturnih, umetniških in duhovnih izročil, od Afrike in Orienta do srednje Evrope in Okcidenta, torej njegovi snovni in duhovni zapuščini kot zgled in simbol medkulturnega dialoga in ohranjanja kulturne dediščine na le v Sloveniji, temveč tudi v svetovnem merilu.

 

Srečanje bomo pričeli z odprtjem fotografske razstave antropologa in mednarodno priznanega fotografa Mareta Lakoviča z naslovom »Ljudstva, ki izginjajo« in s strokovno predstavitvijo osrednjega umetniškega dogodka akademskega glasbenika in filozofa prof. Borisa Šinigoja.

Sledila bo glasbeno-plesna predstava z izvedbo klasičnih arabskih poezij muwašahat, turške otomanske, iranske, sefardske in grško-bizantinske glasbe v dialogu z biseri evropskega duhovnega, glasbenega, pesniškega in plesnega izročila od Valvasorjevega časa do danes v izvedbi specializiranega in strokovno usposobljenega, edinstvenega slovenskega ansambla za izvajanje evropske in orientalske glasbe Nova Schola Labacensis v izvirnih jezikih in na avtentičnih glasbilih pod umetniškim vodstvom prof. Borisa Šinigoja.

 

Umetniškemu dogodku sledi okrogla miza o nujnosti medkulturnega dialoga Zahoda in Vzhoda na duhovnem,  umetniškem in jezikovno-literarnem področju s posebnim poudarkom na pionirskem prispevku J. V. Valvasorja.

 

Sam osrednji projekt »Bogenšperk: kjer se srečata Vzhod in Zahod« na Svetovni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj pa bo razširjen v kulturno in umetniško dogajanje, ki vključuje še naslednji dan s celodnevnim praznovanjem rojstnega dne Janeza Vajkarda Valvasorja v nedeljo,  22. maja 2016, na njegovem gradu Bogenšperk. Dan bomo pričeli  s tradicionalnim pohodom po Valvasorjevi krožni poti,  sprejemom in pogostitvijo pohodnikov ob vrnitvi s pohoda na samem gradu, ustvarjalnimi delavnicami za otroke, vodenimi ogledi gradu in njegovih zbirk za vse udeležence ter zaključno gledališko predstavo za otroke in odrasle na temo kulturne in jezikovne raznolikosti ter dialoga.

 

21.5.2016

- 17.30    »Ljudstva, ki izginjajo« - odprtje fotografske razstave antropologa in mednarodno               priznanega fotografa Mareta Lakoviča

- 18.00     Okrogla miza o nujnosti medkulturnega dialoga Zahoda in Vzhoda

- 19.00     Glasbeno plesna predstava ansambla Nova Schola Labacensis

 

22.5.2016

- 9.00       Pohod po Valvasorjevi poti

- 13.00     Ustvarjalne delavnice, ogledi gradu, animacije

- 17.00     Otroška gledališka predstava: Vsa ljudstva sveta

 

Projekt je podprla Slovenska nacionalna komisija za UNESCO. 

Oglejte si tudi