Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

8. letno srečanje češko-slovenskih pevskih zborov

SLOVENSKO – ČEŠKI KONCERT, kulturni dom Šmartno pri Litiji


V soboto, 28. oktobra je bilo 8. letno srečanje češko-slovenskih pevskih zborov, katerega organizatorji so bili Vachov zbor moravskih učiteljic in Češko-slovensko društvo iz Brna v sodelovanju z Društvom za razvoj podeželja LAZ. Srečanja potekajo izmenično v Sloveniji in na Češkem. Prvo srečanje je bilo leta 2014. Zaradi epidemije sta dve srečanji odpadli. S svojo prisotnostjo na koncertu je pevce počastil njegova ekscelenca, gospod Juraj CHMIEL, veleposlanik Češke republike v Sloveniji.


Zborovsko petje ima v obeh državah dolgotrajno in bogato tradicijo. Namen festivala je medsebojno spoznavanje skozi zborovsko petje. Poslušalci koncertov so prisluhnili ljudskim in umetnim pesmim obeh dežel. Poleg glasbenega programa so se imeli zbori obeh dežel v okviru turističnega programa priložnost seznaniti tudi z drugo kulturno in naravno dediščino. Letos smo člani Društva LAZ češke goste popeljali na obisk v Oglarsko deželo na Dole pri Litiji. Gostje so spoznali tradicijo kuhanja oglja na oglarski domačiji Brinovec in obiskali muzej klaviatur pri Toniju Povšetu. Skozi predstavitev posameznih glasbil so spoznali razvoj klaviatur od začetka do danes.
Od leta 2014 je na festivalu nastopilo že 7 slovenskih zborov. Poleg ŽPZ LAZ sta letos nastopila še mešani pevski zbor CARPE DIEM iz Letovic in VACHOC ZBOR MORAVSKIH UČITELJIC iz Brna. Ženski pevski zbor LAZ je letos praznoval 10. obletnico delovanja, ki so jo pevke, skupaj z zborovodkinjo Manco Vidic, obeležile s slavnostnim koncertom 18. septembra v atriju gradu Bogenšperk. Ob tem jubileju je ŽPZ LAZ prejel jubilejno priznanje JSKD območne izpostave sklada Litija, ki jo je izročil Darko Vidic.


Hvala lepa Občini Šmartno pri Litiji, Javnemu skladu za kulturne dejavnosti Litija in vsem sponzorjem, ki ste nam omogočili izvedbo festivala in prav tako osrednjega dogodka ob 10. let delovanja Ženskega pevskega zbora LAZ.


(vir: Facebook - Društvo Laz)

Oglejte si tudi