Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Gradimo most med generacijami s spodbujanjem razvoja kompetenc starejših

Na Razvojnemu centru Srca Slovenije izvajamo več projektov, ki naslavljajo starejše. Dva izmed njih sta Digital Generations, ki spodbuja digitalno ustvarjalnost, ter Flower, ki naslavlja z naravo povezane kompetence. V okviru obeh smo v zadnjih mesecih zvedli pet delavnic, ki so bile zelo dobro sprejete med udeleženci in se bodo nadaljevale tudi v letu 2024.

Projekt Digital Generations se približuje koncu in skupaj s partnerji smo že pripravili končen izdelek v obliki priročnika za mlade »Metodologija treninga in mentorstva za spodbujanje digitalne ustvarjalnosti starejših«. Skozi projekt smo usposobili mlade za učenje starejših na dveh treningih v tujini, ki so nato v lokalnem okolju  izvedli tri delavnice - učenje uporabe digitalnih orodij s pomočjo pametnih telefonov. Z delavnicami smo pričeli v juniju in iskreno se zahvaljujemo Društvu upokojencev Litija, kjer smo izvedli prvi dve delavnici s šestimi udeleženci na vsaki od njih. Vodila ju je Brigita Ulčar, ki se je udeležila tudi treninga za mlade v Atenah. Zadnjo delavnico prvega sklopa smo izvedli 26. oktobra v prostorih Knjižnice Šmartno pri Litiji, in sicer s 16-imi člani Društva upokojencev Šmartno pri Litiji.  Izvajanju se je tokrat pridružila tudi Barbara Hauptman, ki se je udeležila treninga za mlade v Španiji.

Navdihujoče je bilo opazovati udeležence, kako so spoznavali različne aplikacije in se z njimi spopadli s polno vnemo. Skupaj smo ustvarili lepe trenutke in starejše naučili novih spretnosti, ki jim bodo omogočile boljše povezovanje s prijatelji in sorodniki.

20. novembra smo pričeli z izvajanjem delavnic iz drugega sklopa, kjer je poudarek na spodbujanju digitalne ustvarjalnosti, kjer starejšim pomagamo pri ustvarjalnem procesu ter jim nudimo podporo in mentorstvo. 14 članov Društva upokojencev Šmartno pri Litiji je tokrat ustvarjalo božično-novoletne voščilnice, ki ji bodo lahko poslali kot sporočilo preko telefona ali po elektronski pošti. Naslednja ustvarjalna delavnica bo ponovno v Šmartnem pri Litiji, in sicer 8. januarja 2024. Prav tako v januarju bo ena delavnica izvedena tudi v  Lukovici.

V okviru projekta Flower smo v preteklih mesecih skupaj s partnerji identificirali dobre evropske prakse, ki spodbujajo aktivnosti v naravi za starejše. Cilj je izboljšati njihovo socialno vključenost, dobro počutje in zdravje. Izvedli smo več delavnic s starejšimi in njihovimi formalnimi ter neformalnimi oskrbovalci. Obiskali smo tudi Dom Tisje v Litiji, kjer smo stanovalcem in nekaterim zaposlenim predstavili šest dobrih praks, ki spodbujajo aktivnosti v naravi in se z njimi pogovarjali o njihovih željah ter o tem, kaj jim je všeč pri predstavljenih dobrih praksah in kje vidijo ovire. Narava ima resnično zdravilno moč in že sam pogovor o tem ter obujanje spominov je prineslo nasmeh na obraz vseh udeležencev. Preko VR očal smo jih nato tudi virtualno popeljali v naravo na vse konce sveta – med kenguruje, slapove, na morje in v hribe. Starejši so bili navdušeni, predvsem pa gre za odlično rešitev za vse, ki so gibalno ovirani.  Hvala Domu Tisje za prijetno druženje, vse predloge in navdihujoče zgodbe. V Srcu Slovenije bomo v letu 2024 izvedli več delavnic v naravi za starejše ter njihove formalne in neformalne oskrbovalce.

Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in ustvarjanja novih priložnosti za naše starejše generacije.

Spremljajte prihodnje aktivnosti projekta Digital Generations preko naše Facebook in  Instagram strani ter  obiščite spletno stran projekta. Več o projektu FLOWER pa si preberite na spletni strani: https://flowerproject.eu/. Za več informacij nas kontaktirajte na anita.molka@razvoj.si ali 01 8962 710.

Avtorica: Anita Molka

Oglejte si tudi