Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

DANES
18°C
12°C
JUTRI
19°C
10°C

Jazz 'ma mlade - gostujoči festival

Organizator: JAVNI ZAVOD BOGENŠPERK
Kontaktni podatki organiztorja: Maja Istenič, turizem@bogensperk.si, (01) 898 78 67.
Vstopnina: 10€
Grad Bogenšperk, TIC v Šmartnem pri Litiji, Eventim

Festival Jazz ‘ma mlade je festival, na katerem se srečujejo ljubitelji jazz glasbe, različnih zvrsti umetnosti, vina in kulinarike iz vse Slovenije. Ekipa mladih ustvarjalk in ustvarjalcev iz Maribora ga organizira od leta 2016. Festival domuje na Židovskem trgu, letos pa se festivalska karavana odpravlja na svoje prvo poletno gostovanje, na še en biser slovenske kulturne dediščine – grad Bogenšperk.

PROGRAM

// ODER ZA GRADOM //

20.00: Koncert birds of unknown 

21.15: Koncert Hauptman 

22.30: LACHA jam session 

// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

19.00: Otvoritev razstave Jernej Žumer: Kolesnice za Valvasorja, grajski atrij

19.30: Otvoritev razstave Maj Meden: Partikltura, grajski atrij

22.30: Umetniška video projekcija Vita Kolar: Visual Melt, severovzhodna stena gradu; preddogodek 27. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti 

VSTOPNINA

Vstopnice lahko kupite na vseh prodajnih mestih Eventim, v TICu Šmartno in na gradu Bogenšperk.

Vstopnica + kozarec vina: 10,00 EUR (z DDV)

Vstopnica + BUS* + kozarec vina: 15,00 EUR (z DDV)

*Avtobusni prevoz je organiziran iz Maribora in Celja. Odhod iz Maribora (parkirišče pri Ljudskem vrtu) v petek, 6. 8. 2021, ob 17:00,  odhod iz Celja (parkirišče počivališča Lopata v smeri Ljubljane) v petek, 6. 8. 2021, okrog 17:50, odhod/ povratek z Bogenšperka (parkirišče pred gradom), v soboto, 7. 8. 2021, ob 1:00.

PCT
Vstop na prizorišče in na avtobus je mogoč le ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.


  UMETNIKI_CE 
  Hauptman 
  Žan Hauptman je diplomiran jazz pevec in samouk na klavirju. Njegova glasba je mozaik vplivov jazza, alternativnega RnB-ja, soula in popa. Znotraj sproščenih groove-ov želi z odmikom od tipičnega aranžerskega in harmonskega pristopa sodobnih pop glasbenikov, izstopati in odstopati od večine, hkrati pa poskuša z delčki iz vsakega žanra sestaviti svoj mozaik oziroma lastno podobo.
  “Finished, not perfect” je Hauptmanov prvi album, ki je Januarja 2021 izšel v samozaložbi. Na albumu je 5 že izdanih skladb in 6 še neizdanih. Med skladbami se prepletajo tudi govori, ki so delo kitaristke in avtorice besedil Urške Supej.
  Ideja “Finished, not perfect” razbremenjuje glasbenika oz. vsakega ustvarjalca, saj nas vzpodbuja k predstavitvi izdelka kljub strogi samokritiki. “Izdelek nikoli ne bo popoln. V trenutku, ko meniš, da si dosegel popolnost, se tvoj razvoj ustavi. Sprejemam svojo nepopolnost in negujem svojo kreativo.”
  Zasedba:
  Žan Hauptman - vokal in klaviature
  Filip Vadnu - kitara
  Vid Turica - bas
  Karlo Petrović - bobni
  WWW: hauptmanmusic.com
  FB: HauptmanMUSIC
  IG: @hauptman.music
  birds of unknown
  Duetu Patricija Škof & Tilen Beigot, ki deluje od leta 2018 in se je že predstavil na nekaterih poletnih festivalih, kot so Festival Lent, Letni Oder Ruše in Poletje na Poštni, se je nedavno pridružil še saksofonist Tibor. Skupaj so se pred kratkim premierno predstavili v radijski oddaji Prva Vrsta, sodelovali pa na glasbeni kompilaciji Stereo Isolation festivala Jazz 'ma Mlade s skladbo To find a Place. Zasedba se žanrsko ne želi omejevati, to je razvidno že iz imena, vendar je njihov glavni navdih za ustvarjanje jazz, avantgard, etno in soul. birds of unknown orisuje svobodo v glasbenem ustvarjanju, saj glasbeniki združujejo tako avtorsko glasbo kot tudi priredbe. Njihov skupni cilj je predvsem najti svoj izraz, povedati svojo zgodbo.
  Zasedba:
  Patricija Škof - vokal
  Tibor Pernarčič - saksofon
  Tilen Beigot - kitara
  FB: birdsofunknown
  LACHA jam session
  LACHA - posrkaj kulturo! je mlada ekipa zagnanih ljubiteljev kulture, ki so se odločili zapolniti kulturno luknjo v Mariboru. Ustvarja mozaik edinstvenih dogodkov, ki stremijo k sproščenemu vzdušju, kvalitetni vsebini in podpori lokalih talentov. Prepozavni so po koncertih, katerim sledi jam session.
  LACHA bo na Jazz ‘ma mlade na gradu Bogenšperk poskrbela za kar 2 “jama”! Prvega že kar na avtobusu, ki bo potoval iz Maribora na Bogenšperk in drugega po koncertih na odru za gradom. Vabljeni_i glasbeniki_ce z vseh vetrov!
  FB: @lacha.posrkajkulturo
  Maj Meden: Partikltura (razstava partiklov)
  Maj Meden je umetnik mlajše generacije, ki se ukvarja z digitalnim oblikovanjem in umetniškimi animacijami v živopisanih pokrajinah imaginarnega in realnega 3D prostora. Giblje se v območju generativne umetnosti in algoritmičnih spodbud, kjer ga inspirira dinamičnost izzivov in raziskovanje različnih orodij (Cinema 4D, Houdini, Blender idr.), v katerih se prepušča svojemu notranjemu toku, da se ta zlije z idejo kot s procesom, kar pogosto rezultira v nepredvidljive kreacije. V svojem življenju in ustvarjalnem delu zmeraj išče meje svojega znanja in izkušenj, ki jih študiozno, a lahkotno vedno znova prestopa.
  Njegova Partikltura je popotovanje po drobcih mnogobarvnih načrtovanih iluzij, ki nastajajo v procesih digitalnega oblikovanja in se občutijo kot igra ekspresivne spontanosti. S pretanjenimi novodobnimi estetskimi učinki slikajo živahne domišljijske prostorske kompozicije, v katerih umetnik preizprašuje vrednote in smisel človeškega obstoja in iskanja.
  IG: @majmeden
  Jernej Žumer: Kolesnice za Valvasorja (razstava vizualnih aforizmov)
  Jernej Žumer (1982, Rogaška Slatina) je ilustrator in grafični oblikovalec - samostojni kulturni delavec. Med njegova pomembnejša dela sodijo naslovnice za Mladino, Dnevnik, Katedro idr.; scenografija za predstavo Jana Kreuzerja; ilustracije za slikanico »Morski pes Anton« Luke Vasleta; številni logotipi (Center Grafičnih umetnosti, Eko maraton, Tek ob Dravi, Eurobasket 2013 ...). Je prejemnik več nagrad in priznanj. Živi in ustvarja v Ljubljani, redno ga lahko srečujete na IG @stokto.
  Kolesnice so vizualni aforizmi v katerih Jernej Žumer z medsebojnim prepletanjem humorja, kritike, besednih iger ter karikatur izreka svoje osebne misli in pomisleke o trenutnem stanju v družbi, pri čemer so tuš, akvarel, barvice in »digitalni čopiči« mediji za pripoved le-teh. Glavni motiv razstave je kolo, ki je v tem času postalo nekakšen nov slovenski simbol upora in kritičnega mišljenja. Upodobitve so raznolike, od ljudskih pravljic in pesmi, do oglaševanja in multinacionalk.
  www.stokto.com
  IG: @stokto
  #stoktokolo
  FB: stokto
  Vita Kolar: Visual Melt (umetniška video projekcija)
  Vita Kolar je multidisciplinarna ustvarjalka, ki deluje na področju vizuala, v statični in dinamični obliki. Njeno ustvarjanje se udejanja z interdisciplinarnim pristopom k vizualnim praksam. V svojih delih raziskuje interakcije med različnimi mediji in formati, sprejema nove in jih meša s klasičnimi in z retrospektivo. Navdušena je nad zgodnjimi avantgardnimi filmskimi opusi s pridihom materialnega, kar se posledično odraža tudi v njenih stvaritvah. Njeni vizuali so živahni in dinamični, temeljijo na eksperimentalnem ozadju, vendar jih pogosto olajšajo elementi pop kulture.
  »Izhodišče za video projekcije so risbe, kolaži in izrezi, ki se na eksperimentalni osnovi prepletajo v dinamičen splet barvitih abstrakcij. V procesu ustvarjanja razvijam lasten slog naključnih potez, kontrastnih barv in dinamičnih podob. V navzočnosti harmoničnih barvnih prehodov kreiram nadrealistične svetove. Vzdušje je intimno a hkrati živahno. Set se osredotoča na prostorsko igro arhitekture gradu Bogenšperk in ploskve, kot likovnega gradnika kompozicije.« -Vita Kolar
  IG: @vitameanxx


  ORGANIZACIJA 
  Produkcija: Javni zavod Bogenšperk
  Koprodukcija: MKC Maribor
  Partnerji: Občina Šmartno pri Litiji, Zavod za turizem Maribor, MID Glas podzemlja, LACHA - Posrkaj kulturo!, Hiša Stare trte, Galerija Media Nox, Lutkovno gledališče Maribor, Steklarna Rogaška d.o.o., MFRU, konS – platforma za sodobno raziskovalno umetnost, Soundbiro, GB events, Kuhla - krčma na gradu, Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi