Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Izvedli smo II. Pohorijado

V nedeljo, 8. februarja 2015, smo organizirali in izvedli II. Pohorijado – skupno turo smučarskega pohodništva na ovršju Pohorja
 

Smučarsko pohodništvo (tudi backcountry skiing, offtrack crousing ...), pri nas še relativno slabo poznana disciplina, se po svojih lastnostih uvršča nekam med klasičnim tekom na smučeh in turnim smučanje. Motiv takšnega gibanja je umik v naravo, stran od natrpanih smučišč, kjer lahko uživamo v prvinskem doživljanju narave. In za katerega ne potrebujemo urejenih površin.

 

Takšno smučanje na Pohorju ni novodobna pogruntavščina. Tako so to počeli pred več kot stol leti najprej gozdarji, za katere se predvideva, da so konec 19. stoletja z izobraževanja v Avstriji, smuči prinesli na Pohorje. Kaj kmalu pa so obrt izdelovanja smuči osvojili tudi Pohorci sami. Kot ugotavlja Tončica Urbas v članku "Krplje in smuči na Pohorju" iz leta 1955, so pred smučmi Pohorci poznali le krplje. Zato je možno zaslediti, da so smučem ponekod rekli tudi dolge krplje. Takšno smučarsko pohodništvo je bilo pred 2. svetovno vojno katalizator pohorskega zimskega turizma, na kar nakazujejo pisni in arhivski fotografski viri (na spodnji fotografiji sta smučarska pohodnika pod Jezerskim vrhom, vir: Pokrajinski arhiv Maribor).

 

To nedeljo je na skupni turi 18 udeležencev z Gorenjske, Štajerske in Koroške najprej razvajalo brbončice pri Faniki Jeromel in Matjažu Ježu v večnamenskem centru Občine Mislinja na Kopah.

 

Na poti od Kop do Jezerskega vrha in nazaj, z vmesnima postankoma na Ribniški koči in v Holcer pubu, nas je Pohorje navduševalo s paleto sivih in modrih odtenkov, katerih se ne bi branili akademski slikarji, nekaj deset centimetrskim pregrinjalom svežega pršiča, ki je čakal samo na nas, da smo zdrsnili skozenj ter menjevanjem snežnih metežev in oken razjasnitev – s svetlobo nekje med apokalipso in razsvetljenjem.

 

Pohorje ne potrebuje kulis. Vse je že tam. A ne za vsakega. Le za tiste, ki so to pripravljeni videti, slišati in čutiti.

Besedilo: Peter Zajc
Fotografije: Maša Čas, Peter Zajc, Pokrajinski arhiv Maribor

Dogodek je potekal v okviru izvajanja projekta "Ureditev rekreacijskih in turističnih poti na zahodnem Pohorju v območjih Natura 2000".


Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete "Razvoj regij", prednostne usmeritve "Regionalni razvojni programi". 

 

Oglejte si tudi