Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Zimski planinski pohod Arihova peč (1060 m)

Prvo letošnjo marčevsko nedeljo smo se planinci PD Slovenj Gradec udeležili pohoda do Koče nad Arihovo pečjo. Pohod je organiziral in vodil naš vodnik Vojko Pisar.
V februarju 1945 je v neenakem boju z okupatorji na »Ravenci« pod Arihovo pečjo izgubilo življenje osem partizanov. V spomin na ta dogodek  prirejajo Slovenska Športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo »Rož« od leta 1979 naprej vsako leto zimski pohod. Letos je bil to že 36. pohod, naše društvo pa se ga udeležuje že vrsto let. Letos nas je bilo 19 planincev, na  pohodu pa je bila tudi skupina 13 planincev PD Bricnik Muta z vodjo Sinica Vlasto. Ker je bila ravno pustna sobota, nas je Vojko takoj zjutraj pogostil s svežimi krofi.

Start in cilj pohoda je pri Polancu na Čemernici,  pohod poteka pod severnim pobočjem Gračenice do obnovljenega bunkerja, nato pa se pot strmo vzpne do koče nad Arihovo pečjo. Pot v dolino vodi k Ressmannovi lovski koči ter pod Humcem in Arihovo pečjo do Polanca. Organizatorji vsako leto vestno uredijo evidentiranje pohodnikov, pripravijo topel napitek pri Koči in toplo malico ob prihodu na cilj.

Snega je bilo povsod v izobilju. Pot je bila uhojena, narejena gaz sicer ozka , vendar za izkušene planince povsem primerna. Večji del poti po gozdu smo se izogibali polomljenim vejam in večkrat »preplezali« debla podrtih dreves. Tudi na tem pohodu smo opazovali posledice zimskega žledu, vendar v mnogo manjšem obsegu kot je situacija v naših gozdovih. Zimski vzpon do obnovljenega bunkerja in prvega žigosanja ter nadaljevanje po strmi poti navzgor proti Koči ni bilo pretirano zahtevno, enostavno pa tudi ne. Za marčevski južni sneg in strmino tega pohoda je vseeno potrebna planinska rutina in tudi kondicija, kar pa nam ni povzročalo težav. Organizatorji so pot opremili z vrvnimi ograjami ter dobro uhodili primerne stope v sneg.

 

Krajši počitek ob čaju in sendvičih pri koči je vedno namenjen prijateljskemu pozdravu, klepetu tudi s kolegi planinci iz drugih društev in skupinskemu fotografiranju. Vračali smo se mimo lovske koče. Sestopali smo  previdneje, saj se je južni sneg kar pogosto globlje udiral. Na cilju pohoda je potekal tudi program, kjer smo prisluhnili nam dobro poznanim borbenim in domoljubnim pesmim. Naš vodnik Vojko je prejel priznanje in značko za deseti opravljen pohod. Iskreno smo mu čestitali in dogodek zabeležili tudi s fotografijo.

 

Zimski pohod Arihova peč je tradicionalen klasičen pohod, ki nosi  spominsko poslanstvo na dogodke, ki se naj nikoli več ne ponovijo. Zato z udeležbo planincev našega društva na pohodu pomagamo ohraniti spomin in vendar razvijamo poleg planinstva še druženje, prijateljstvo kot  vse bolj pomembni vrednoti današnjega časa.

 

                          Pripravila: Marjeta Škorja

                                             vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi