Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

V Slovenj Gradcu ekipno državno prvenstvo invalidov v hitropoteznem šahu za leto 2013

Državno prvenstvo invalidov Slovenije v ekipnem hitropoteznem šahu je bilo v soboto, 9. novembra 2013, v Domu upokojencev, Šolska ulica 10 a, Slovenj Gradec.
Organizator tekmovanja je bila ZŠIS-POK (Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite), izvajalec pa Društvo invalidov Slovenj Gradec. Tekmovanje je potekalo ločeno v moški in ženski konkurenci, sodelovale pa so najboljše ekipe področnih tekmovanj ZDIS-a (Zveze delovnih invalidov Slovenije – 6 ekip v moški in 2 ekipi v ženski konkurenci) in najboljše ekipe nacionalnih invalidskih organizacij, (4 ekipe v moški in 2 ekipi v ženski konkurenci). V ženski konkurenci je bilo tekmovanje odprto. Skupno se je torej tekmovanja udeležilo 10 moških in 4 ženske ekipe. Ekipo so sestavljali 4 tekmovalci – invalidi z največ eno rezervo, ne glede na kategorijo invalidnosti. Tekmovanje je potekalo po Bergerjevem sistemu vsak z vsakim, izvedlo pa se je v skladu s Splošnim pravilnikom za izvedbo tekmovanj na ZŠIS-POK, po pravilih mednarodne zveze za šah FIDE za hitropotezni šah in v skladu s Tehničnim pravilnikom za organizacijo in izvajanje ekipnega hitropoteznega šahovskega prvenstva, določilih razpisa in pravilih ŠZS o moštvenih tekmovanjih. Za slepe šahiste so veljala pravila IBCA, tekmovalni čas pa je bil 10 minut na igralca.

 

Pred pričetkom tekmovanja, ki se je pričelo ob 9.30 uri, so udeležence tekmovanja najprej pozdravili predsednica DI Slovenj Gradec Stanislava Tamše, župan MO Slovenj Gradec gospod Andrej Čas, ki je za otvoritev tekmovanja prestavil še prvo figuro na šahovnici, nato Tone Garb, predsednik Športne komisije pri DI Slovenj Gradec, predstavnica ZŠIS-POK gospa Ana Lovšin pa je pozdravila udeležence tekmovanja zaradi trenutne odsotnosti strokovnega sodelavca ZŠIS-POK Primoža Jeraliča. Gregor Šmon, glavni sodnik tekmovanja, pa jim je po pozdravu še podal turnirski pravilnik.

 

Po končanem tekmovanju so se posamezne ekipe uvrstile na naslednja mesta:

Moške ekipe

  1. mesto – 29 točk Društvo invalidov Maribor
  2. mesto – 25,5 točk Društvo invalidov Črnomelj
  3. mesto – 23,5 točk Medobčinsko društvo invalidov Litija-Šmartno
  4. mesto – 22 točk ZDSSS (Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije)
  5. mesto – 21,5 točk Društvo invalidov Dravograd
  6. mesto – 16,5 točk Društvo invalidov Ljubljana Moste – Polje
  7. mesto – 13,5 točk ZPS (Zveza paraplegikov Slovenije)
  8. mesto – 12 točk Medobčinsko društvo invalidov Goriške
  9. mesto – 11,5 točk ZDVIS (Zveza društev vojnih invalidov Slovenije)
  10. mesto – PARAS (Društvo paralitikov Slovenije)

Ženske ekipe

  1. mesto – 10 točk Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota
  2. mesto – 7 točk Društvo invalidov Muta
  3. mesto – 4 točke ZMSS (Združenje multiple skleroze Slovenije)
  4. mesto – 3 točke PARAS (Društvo paralitikov Slovenije)

Po končanem tekmovanju so prvouvrščene tri ekipe prejele pokale, člani ekip, uvrščeni na prva tri mesta pa so prejeli medalje. Sodnik tekmovanja Gregor Šmon je napovedoval uvrstitve ekip, katerim so pokale in medalje podeljevali za ženske ekipe Primož Jeralič iz ZŠIS - POK in Tone Garb iz DI Slovenj Gradec, moškim ekipam pa Stanislava Tamše in Tone Garb, oba iz DI Slovenj Gradec. Po podelitvi pokalov in medalj so bili vsi udeleženci tekmovanja postreženi še s kosilom, katerega je zelo okusno pripravilo Gostinstvo in turizem Preša.

 

Z organizacijo in izvedbo tekmovanja so bili udeleženci tekmovanja zelo zadovoljni, prav tako tudi ZŠIS – POK. Na koncu bi se v imenu Društva invalidov Slovenj Gradec še posebej zahvalila za zelo dobro opravljeno sodniško delo Gregorju Šmonu, Tonetu Garbu za pomoč pri pripravi in izvedbi tekmovanja, prav tako tudi Primožu Jeraliču, strokovnemu sodelavcu ZŠIS – POK,  ki nam je svetoval in pomagal pri izvedbi tega tekmovanja. Vsem prvouvrščenim ekipam pa iskreno čestitamo!

 

Stanislava Tamše,

predsednica DI Slovenj Gradec 

Oglejte si tudi