Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Prvih šest mesecev

Šola zdravja, skupina Slovenj Gradec, je v novembru praznovala pol leta svojega delovanja. Začeli smo v maju, po dveh tednih je nastala še skupina Turiška vas in po nekaj mesecih  skupina Stari trg. Spomladi pričakujemo dve novi skupini, Legen in Pameče.

Ponosni smo, da se je naša aktivnost obdržala in neprestano pridobivamo nove člane, predvsem seveda članice. Kaže, da se nas moški malo bojijo, zato jih vabimo v svoje vrste, ne bo jim žal.

Naš mali praznik smo obeležili s pohodom na Grad, izvedli vaje 1000 gibov v čudoviti okolici, celo mala rojstnodnevna torta ni manjkala.

Skupina Turiška vas nas je povabila na ogled KOCERODa, spoznali smo njihovo proizvodnjo in nov center uporabe starih predmetov, ki so še lepo ohranjeni in uporabni. Center je res vreden ogleda. Telovadbo smo izvedli na tovarniškem dvorišču, priključili so se nam tudi njihovi delavci.

Za vse, ki našega delovanja še ne poznate, naj pojasnim, da gre tu za vseslovenski projekt telovadba vsako jutro, 1000 gibov. Združeni smo v društvo s sedežem v Domžalah, idejni vodja in ustanovitelj društva  pa je dr, Grishin, ruski zdravnik, ki dela v Ljubljani kot manualni terapevt. V letu 2014 je za svoje prizadevanje na področju zdravja dobil priznanje za izjemno osebnost leta, projekt s podporo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Društvo Šola zdravja je za leto 2015/2016 dobila podporo Ministrstva za zdravje za svoje delovanje.

Kaj nam te vsakodnevne jutranje vaje dajejo? V kratkem času razmigamo celo telo in ker to počenjamo vsak dan, se hitro poznajo pozitivni učinki. Velik napredek se kaže v boljšem ravnotežju, boljši gibljivosti sklepov in mišic in odpravi marsikaterih bolečin. Vaje ne vplivajo pozitivno le na fizično telo. Pomemben je vpliv na vsesplošno dobro počutje zaradi prijetnega druženja, pripadnost skupini in neke vrste prijetne obveznosti, ki nas vsako jutro čaka. Telovadba je v jutranjih urah, zato jo lahko obiskujejo ljudje, ki niso več delovno aktivni,  brezposelni in seveda vsi, ki imajo čas in voljo. Za vse je pomemben tudi socialni moment, ki rešuje marsikatero stisko zaradi morebitne osamljenosti ali izoliranosti.

Vadba je brezplačna, kdor pa se včlani v društvo, plača letno članarino 20 €, kar mu daje veliko ugodnosti. Ena od teh so brezplačni seminarji večkrat letno, ki jih vodi dr. Grishin, s svojimi nasveti nam pomaga do boljšega počutja in zdravja. Na seminarje povabijo še strokovnjaka z drugega področja. Vsi seminarji so izredno strokovni, zanimivi in predvsem razumljivi za vsakogar.

Na koncu povabim vse, ki jih mika zdrav način življenja, zmerno vsakodnevno gibanje in prijetno druženje, da se nam pridružijo v katerokoli skupino, ki  jim je najbližja. Veseli bomo pobud za nastanek novih skupin. Pomagali vam bomo, da boste začeli z vadbo, vam dali gradivo in napotke.

Marjeta Slabe, skupina Slovenj Gradec

Oglejte si tudi