Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec smo uspešno pripravili in izvedli 23. zimski pohod po Šisernikovi spominski poti

Spominska pot Jožeta Šisernika (1933–1980) nosi ime po našem priznanem gorskem reševalcu, alpinistu in planincu iz Slovenj Gradca in je pot v zahvalo za mnoge lepe dni, preživete v gorah in v reševalnih akcijah. Naše planinsko društvo vsako leto organizira skupinski pohod. Terminsko je uvrščen v zimske pohode, v osnovi je to zadnja sobota v februarju. In tako je bila tudi letošnja sobota, 28. februarja, namenjena temu spominskemu pohodu.
Pohod smo  pričeli ob 6. uri, nato pa vse do 8.30 imeli še 5 vodenih odhodov skupin pohodnikov. Organizacijski vodja pohoda je bil Ivan Hartman - Vanč, pri pripravi in izvedbi pohoda pa so aktivno sodelovali vsi vodniki, markacisti, nekaj članov GRS in tudi drugi člani našega planinskega društva, skupaj nas je bilo kar 28.

 

Za 23. pohod od Dravograda do Koče pod Kremžarjevim vrhom smo tudi letos morali prilagoditi pot, saj so v gozdu še posledice lanskoletne žledi in je začetni del poti iz Dravograda  neprehoden. Tudi na kasnejših odsekih smo pot preusmerili na lokalno cesto, kar pa je samo popestrilo pohod.

 

Pot je bila sprva blatna, mehkejša, zato so bile gamaše za zaščito hlačnic dobrodošle že na začetku poti in ne le kasneje, ko smo od Lovske koče dalje hodili po pomladanskem snegu. Južni sneg se je mestoma izven gazi vdiral, sicer pa je bila narejena gaz kar razkošno široka. Na cilju pohoda pri »Kremžarici« je bila zimska idila, sončen dan in temperature zraka primerne za tak pohod.

 

 Natančno statistiko udeležbe na pohodu vedno  vodi tajnik našega društva Darko ob pomoči Alenke. Letošnjega pohoda se je udeležilo 233 pohodnikov - prvič je bilo 58 pohodnikov, tretjič 19 pohodnikov, šestič 11 pohodnikov, desetič 8 pohodnik, petnajstič 7 pohodniki. Vseh 23 pohodov pa sta se udeležila  2 pohodnika. Tako smo lahko podelili tudi  spominske bronaste, srebrne in zlate značke.

 

Veseli smo, da naša spremljevalna ekipa GRS ni imela dela. Pa tudi oskrba pohodnikov s hrano in pijačo na Koči pod Kremžarjevim vrhom je bila kot vsa prejšnja leta tudi letos dobro organizirana.

 

23.pohod po Šisernikovi spominski poti je dobro uspel. Uspel je predvsem v tem, da je bil prijeten in varen, da je bilo res mnogo pohodnikov prvič na poti, da smo se ostali ljubitelji planinstva srečali, se družili, pogovarjali, nasmejali in preživeli res lep dan v naravi.

 

                                                            Pripravila: Marjeta Škorja

                                                                               vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi