Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec smo bili na Triglavu (2864 m)

Skupina 32 planincev in vodnikov se je tudi letos 7. in 8. septembra povzpela na naš vrh. In zakaj gremo planinci PD Slovenj Gradec vsako leto na Triglav – na to našo »sveto goro«?
Julius Kugy nam je odgovor napisal  že pred mnogimi leti : "... tudi jaz te pozdravljam, Triglav, gora bajk in čudežev, ponosni prestol oblakov in bogov, gospod in kralj ! In z menoj vred te pozdravlja tisočero in tisočero starih in mladih src, ki si jim blažen spomin, izpolnitev in krona najbolj vročih želja, sen, hrepenenje, z nikdar ugašajočo, spoštljivo ljubeznijo ožarjeno znamenje in simbol ..."

 

Že kar nekaj let je organizacija in izvedba pohoda na Triglav v rokah načelnika vodniškega odseka in vodnika Danila Goljata in vodnika Jožeta Senice - Joca  in tudi letos je bilo tako. Za letošnji pohod sta po dogovoru z vodnikoma  Marjeto in Borisom ter Janezom izbrala pot iz doline Vrat po Tominškovi poti do Kredarice ter do vrha Triglava in nato sestop v dolino Kot.

 

Tako smo se v soboto sredi noči odpravili z avtobusom iz Slovenj Gradca proti Mojstrani in dolini Vrata. Zaradi zelo ugodne vremenske napovedi – samo sonce in jasno nebo - nas je še v jutranji temi v Vratih pričakala gneča na parkirišču. Kot vodnik je  Danilo v kratkem nagovoru skupino organiziral, razporedil vodnike ter  »čelo« kolone  predal Janezu, ki  tradicionalno odlično obvlada enakomeren tempo hoje tudi tako raznolike skupine kot je bila naša.  Na letošnjo skupino planincev te visokogorske ture smo kot društvo zelo ponosni, saj so bili v skupini številčno močno zastopani mlajša dekleta in fantje, ki pa v svojem prostem času že kar uspešno planinarijo. Vsa pohvala njihovemu  odnosu do planinstva v celoti, tako v spoštovanju pravil skupinske ture, opremljenosti in odgovornosti do sebe in ostalih v skupini.

 

Iz doline smo se po Tominškovi poti brez posebnih težav  postopoma dvigali, se med potjo opremili s čeladami, opazovali sosednje vrhove, ki jih je sonce postopoma obsijalo, se okrepili z malico in tekočino. Višje kot smo prihajali, pogosteje smo gledali proti vrhu Triglava in ocenjevali dolžino videnih kolon planincev po grebenu Malega Triglava. Do koče na Kredarici smo prišli malo po poldnevu. Kljub dogovoru za daljšo pavzo smo vsi z vznemirjenjem pogledovali v skale Triglava in čakali trenutek odhoda proti njegovemu vrhu.

 

Vsi pravilno opremljeni za vzpon smo se povzpeli preko Malega Triglava do Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Čudovit sončen  dan in  razgled sta še okrepila  tiste  lepe občutke osvojenega vrha, zlasti za planince, ki so prvič stopili na  slovenski najvišji vrh. Po »strogem« komisijskem preverjanju znanja o Triglavu smo krstili kar 10 planink in planincev, ki smo jim za spomin na »malo boleči« krst kasneje  izročili spominske razglednice z vsemi žigi  s prehojene poti ter  podpisi »komisije za krst« in vseh vodnikov.

 

Prenočili smo v Koči na Kredarici in se po zajtrku v vetrovnem in že bolj jesensko hladnem vremenu odpravili do Staničeve koče in v dolino Kot.  Bolj kot smo sestopali v dolino, bolj so misli uhajale naprej v pričakovanje prihoda do avtobusa. Seveda smo brez težav zmogli do njega in  svežih oblačil, poletne obutve, ohlajene pijače, potice in do kratkega oddiha tudi ob zvokih harmonike.

 

Za prijeten in vsekakor poučen zaključek dvodnevne ture smo  obiskali še Slovenski planinski muzej v Mojstrani, se po dveh dneh predaha od tehnike spet  poigrali na računalnikih  in preverili svoje poznavanje planinstva. Skupinsko sliko pred muzejem smo »okrasili« s spominskimi kapami pohoda, ki  nas bodo tudi na naslednjih pohodih varovale pred premočnim soncem .

                                              Marjeta Škorja

                                              vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi