Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
4°C
PON.
24°C
5°C
Oceni objavo

Hodili smo po Meškovi poti

Meško in njegovi farani so, pred ne še tako davnimi časi, s svojimi koraki naredili pot dolgo približno 14 km, ki jo planinci PD Slovenj Gradec vsako leto zgodaj spomladi prehodimo v vsakem vremenu. To je pot, kjer moraš pustiti, da te prevzame življenje, ki tukaj utripa v spokojnosti narave.
Franc Ksaver Meško (1881 -1964) je bil v tistih prelomnih letih pred prvo svetovno vojno in po njej eden izmed vidnejših predstavnikov slovenskega naroda na Koroškem in eden najbolj branih slovenskih pisateljev tistega časa. Meško je bil z vsem, kar je storil, predvsem pa s tem, kar je napisal, človek, ki je vgrajen v temelje slovenskega naroda. Kot pisatelj je bil pravi mojster črtice, po duši mehak, kot človek velik idealist, ki je verjel v pravičnost in dobroto.

 

V soboto, 13. aprila, se nas je preko trideset planincev v sončnem jutru zbralo pred župniščem na Selah. Prisluhnili smo nagovoru Ivana Hovnika in kratki predstavitvi Meškovega življenja z njegovim literarnim  ustvarjanjem. Po letošnji dolgi zimi smo se željni pohoda podali po označeni poti. Živahen prijateljski klepet smo dopolnili s panoramskimi razgledi tako na Uršljo goro kot tudi na sever po gričih naše poti proti sv. Neži. Na Selah smo se ustavili pri Samčevi Kašti, da nam jo je lastnica tudi predstavila.

 

Po travnikih in v gozdu smo hodili  tako po pomladanskem blatu, mokrem listju, po mehkih z mahom prekritih kot  tudi suhih delih poti. Spremljalo nas je še prvo pomladansko cvetje – teloh, trobentice, nekaj poznih zvončkov. V toplem soncu pa so se razcvetele tudi že vijolice. Pozen sneg ob obronkih gozdov je omogočil, da smo se lahko tudi še kepali.

 

Pohodniki smo v zmernem tempu  hoje lahko uživali v razgledu po tem delu naše Koroške, se spustili v Dulerjev graben, se nato povzpeli do Pritrške lipe – meje med Koroško in Štajersko. Postanek za malico je vsekakor vedno dobrodošel in v živahnem klepetu smo si izmenjavali dobrote iz nahrbtnikov. Pri spominskih obeležjih padlim v vojni smo za kratek čas postali, pokomentirali smisel vojn in s spustom do cerkve sv. Neže prišli do cilja našega pohoda. Po ogledu skrbno urejene cerkve smo se vračali po poti proti Vrhem in nato preko glavne ceste naprej proti Selam in cerkvi sv. Roka na izhodišče našega pohoda.  

 

Druženje planincev na pohodu je spremljal živahen pogovor, čudovit  pomladno topel sončen dan. V tem času še močno zasnežena Uršlja  gora, v daljavi tudi Peca, sta nas spomnili, da se je utrip pomladi šele pričel. Pohod smo časovno malo »razvlekli«, saj se nam ob takem vremenu res ni mudilo, vzeli smo si čas za lep in doživet pohod po Meškovi poti. Naš Ivan je poskrbel, da smo pohodniki imeli predstavitve točk pohoda, organiziral je priložnostni pogostitvi z domačimi dobrotami in podoživel čas svojega stika z Meškom in čas svojega življenja na Selah.

 

Vsekakor je pohod po Meškovi poti  za naše društvo že tradicionalen. Za prihodnje leto ob petdeseti obletnici Meškove smrti pa že razmišljamo, kako se bomo našemu rojaku tudi z našim pohodom slovesno poklonili.

Pripravila: Marjeta Škorja,

                   vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi