Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Gorski kolesarji smo čistili gozd

Gorski kolesarji na Koroškem precej prostega časa preživimo v gozdu – na gozdnih poteh, vlakah, gozdnih cestah, včasih pa tudi planinskih poteh. Nekaj zanesenjakov in zanesenjakinj se nas je pred letom dni združilo v Športno-turističnem društvu Ojstra rida.
Športi na prostem (angleško outdoor sports) so sicer pogosto takšni, ki za svoje izvajanje ne potrebujejo organiziranih in formaliziranih oblik sodelovanja. Pri izvajanju gorskega kolesarjenja smo se začeli združevati predvsem iz potrebe po vzpostavljanju gorskokolesarskih poti. Med gorskimi kolesarji danes je namreč še posebej zaželena vožnja po ozkih utrjenih poteh v naravnem okolju, enoslednicah (angleško singletracks), ki pa v Sloveniji, zaradi obstoječe pravne ureditve, praviloma ni dovoljena. Vendar se tovrstna vožnja, glede na razpoložljive podatke in vedenja, pretežno tolerira. Kljub kompleksni zakonodaji obstajajo načini, da se tovrstne poti vzpostavljajo in vzdržujejo, za kar si prizadevamo tudi v Športno-turističnem društvu Ojstra rida. Pri tem iščemo možnosti vzpostavljanje poti, ki bi zaradi svoje specifike bile namenjene zgolj kolesarjem ter takšnih, ki bi lahko potekale tudi po poteh, ki so namenje hoji. Pri gibanju v naravi pa v čim večji možni meri poskušamo slediti načelom: kolesarimo samo po poteh; ne puščamo sledi; nikdar ne plašimo živali; obvladujemo kolo; odstopamo prednost; načrtujemo.

Vzpetina Rahtel nad Slovenj Gradcem, predvsem zaradi bližine mesta, nudi dobre pogoje za razvoj gorskokolesarskih poti za različne zvrsti gorskega kolesarjenja, tudi za razvoj t.i. parka enoslednic (angleško trail park).

Člani društva želimo s prostovoljnim delo pokazati, da smo pripravljeni biti aktivni občani in državljani. Če smo že veliko v gozdu, je prav, da kdaj tudi kaj naredimo. Pa čeprav samo pospravimo (za drugimi). Katja, Maša, Petra, Miha, Luka, Rok, Miloš, Julijan (pobudnik akcije) in moja malenkost (ter dva naključna sprehajalca pri stolpu na vrhu – katerih imena sem pozabil, žal), smo ob popoldanskem druženju na cesti in ob gozdnih poteh Rahtela, kjer se že danes vozimo s kolesom, izvedli pomladansko čistilno akcijo. V 2 urah druženja in čiščenja smo nabrali 15 50-litrskih vreč odvrženega: od praznih pločevink, plastenk, kant za motorno olje žag, cigaretnih škatel, do nekoliko manj praznih steklenic – ena izmed njih je vsebovala nekaj gnijočega, neznanega izvora, vendar zaznanega smradu nepopisnih razsežnosti.

Pripravil: Peter Zajc
Fotografije: Julijan Klančnik

Oglejte si tudi