Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

4. Žolnirjev pohod ob dnevu OZN

V nedeljo, 20. oktobra 2013, smo se pohodniki in planinci udeležili 4. Žolnirjevega pohoda ob dnevu OZN. Zdaj že tradicionalen pohod poteka z Legna v Slovenj Gradcu do planinske koče pod Kremžarjevim vrhom. Pohod smo poimenovali v spomin na zaslužnega člana in člana upravnega odbora PD Slovenj Gradec Miroslava Žolnirja, planinca in humanista v eni osebi. Kot vnuk Milana Grmovška (prvi izmed začetnikov planinstva v Slovenj Gradcu) je prispeval k razvoju planinskega društva in planinstva tako med Slovenjgradčani kot tudi med drugimi Korošci.
Ekipa planinskih vodnikov PD Slovenj Gradec pod organizacijskim vodstvom vodnika Staneta Plevnika in Spotur-jem je na letošnji pohod peljala blizu sto pohodnikov (kot sta povedala tajnik društva Darko in Alenka je bilo vpisano v uradno evidenco natančno 96 pohodnikov ). Med njimi je bilo kar 25 otrok, v večini učencev II. osnovne šole iz Slovenj Gradca. Poslanico o miru kot najvišji vrednoti razumnega človeštva, ki ceni življenje brez vojn in drugih oblik nasilja, je na parkirišču Belevue-ja v imenu Mestne občine Slovenj Gradec prenesel Peter Cesar, podžupan naše MO. S predsednikom planinskega  društva Zdenkom Časom sta oznanila začetek pohoda  in zaželena varno in prijetno pot. Na začetku kolone pohodnikov  je primeren tempo pohoda "držal" Ivan Hartman - Vanč.

 

Jesen nam je podarila sončen in topel dan. Dolga kolona pohodnikov se je povzpela po markirani poti proti planinski koči, kratka postanka sta bila namenjena okrepčilu s pijačo, saj je toplo vreme pripomoglo, da smo se med vzponom dobro ogreli. Otroci so zmogli pohod brez posebnih težav, vmesna vzpodbuda učiteljic je pomagala premagati tudi zadnji, predvsem za otroke strmejši, del poti. V koči pri oskrbnikih Vidi in Ivanu Pocajtu smo zaužili dober topel čaj, seveda poleg ostale dobre ponudbe.

 

V Koči pod Kremžarjevim vrhom smo evidentirali vse pohodnike, jim žigosali ali izdali nove spominske kartončke, razdelili spominske majice. Prvikrat se je udeležilo pohoda kar 51 pohodnikov. Vse štiri pohode je opravilo 21 pohodnikov, ki so za ta uspeh  prejeli društvene spominske medalje. Z veseljem pa lahko zapišemo, da je ta pohod povezal člane večih planinskih društev. Tako so se poleg članov domačega planinskega društva Slovenj Gradec pohoda udeležili še planinci PD Mislinja, Dravograd, Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi in Slovenske Konjice.

 

Vsekakor smo  topel jesenski dan uživali v naravi,  v razgledu daleč naokoli, v druženju in v sproščenem pogovoru. Poslanstvo našega mesta Slovenj Gradec - mesto miru  bomo s pohodom ob dnevu OZN vsekakor nadaljevali tudi v prihodnje.

                                                                                                   Marjeta Škorja

                                                                                                   vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi