Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Veseli december 2016 in U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec

MOCIS vsako leto v prazničnem decembru organizira za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje enodnevno ekskurzijo. Tokrat se je dogajalo v petek, 9. decembra v našem glavnem mestu – Ljubljani. Tja smo se odpravili z avtobusom že v dopoldanskih urah.
Najprej smo se namenili v prenovljeno Narodno galerijo, bogato napolnjeno s stalno zbirko umetnosti od leta 1200 do sredine 20. stoletja. Sprehajali smo se pod strokovnim vodstvom kustosa; od visokega srednjega veka do renesanse 17. stoletja, v katerem so slovensko kiparstvo zaznamovali zlati oltarji in velika dejavnost polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja na gradu Bogenšperk. V 18. stoletju so bile razmere naklonjene zrelemu baroku umetnosti na Slovenskem. Nadaljeval se je evropski neoklasicizem, kjer je izstopal pomemben predstavnik Franc Kavčič iz Gorice.

Obdobje zrelega baroka pomeni drugi vrhunec umetnosti na Slovenskem, saj je ob naklonjenih cerkvenih in plemiških naročnikih umetniško ustvarjanje cvetelo v stabilnem političnem okolju in ugodnih gospodarskih razmerah.

V času sredine 19. stoletja je prevladovalo portretno slikarstvo z znanimi imeni Tominc, Langus, Stroj. Sledila je romantika, bidermajer, realizem, nacionalna umetnost, impresionizem in tretja renesansa na Slovenskem. Ob besedah kustosa so nam ostali v spominu znani avtorji: brata Jurij in Janez Šubic, Ivan Zajc, Jožef Petkovšek, Ivana Kobilica, Ivan Grohar, Franc Berneker, Ivan Napotnik, Jože Plečnik, Zoran Musič.

Tudi Robbov vodnjak (delo Francesca Robba) ali Vodnjak treh kranjskih rek (Sava, Krka, Ljubljanica) je original pod streho Narodne galerije z namenom, da ga ne bi preveč načel zob časa. Na Magistratu, pred ljubljansko Mestno hišo, v stičišču treh ulic pa je kopija le-tega.

 Po zaključku ogleda smo se prepustili vodenju ge. Mire Časar, mentorice programa ''Spoznavajmo domovino'', degustirali smo kavico v Galeriji in se nato malo bolj konkretno okrepčali v Emonski kleti. Ga. Mira nas je podrobnimi razlagami nato vodila po Tromostovju, mimo Ljubljanske tržnice do Stolne cerkve svetega Nikolaja.

Utrip praznične Ljubljane je vsako leto živahen. Letos pa je posebej odmevala novica, da je eno najlepše okrašenih evropskih prestolnic v mesecu decembru. Tudi mi smo se prepustili sprehodu po domiselno okrašenih ulicah in srečevali nepopisno število turistov z vseh koncev sveta.

Navdušenje udeležencev ljubljanskega potepanja U3ŽO SG je bilo pravšnje, zato bomo vsako leto v tem času obiskali kakšen kraj, znamenitost, predstavo, ki daje spomin na sneg, seveda, če ga ni, kot letos; predvsem pa ''novoletne utripajoče lučke''.

Vabimo, da se nam ob naslednji priložnosti pridruži čim več članov, pa tudi nečlanov, da skupaj preživimo nekaj prijetnih trenutkov v veselem decembru.

 

Za U3ŽO vtise zapisala Zdenka Turičnik.

Oglejte si tudi