Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Z MOJO DOLINO BREZ ODPADKOV DO ZMAGE

Pravijo, da se vse  začne  pri najmlajših. Tudi pri skrbi za  varovanje okolja. Tako tudi v našem vrtcu sledimo tem smernicam in z različnimi aktivnostmi spodbujamo k ohranjanju čiste narave.  Otroci razvijajo pozitiven odnos do žive in nežive narave, sodelujejo pri pravilih, akcijah, urejanju okolice ter varčujejo z energijo.

Otroci pomagajo tako, da sledijo našemu zgledu in vsi skupaj:

ü  Recikliramo

Vedno ločujemo odpadke v različne zabojnike za steklo, papir, embalažo in ostalo. Smeti, kot so vrečke, ovitki sladkarij in žvečilni gumiji, vedno vržemo v smetnjak. Skrbimo za zmanjšanje odpadkov, uporabne materiale ločujejo in jih ponovno uporabimo pri igri. Otrokom razvijemo predstavo o nastajanju odpadkov ter o pomenu in možnostih predelave.

ü  Varčujemo z energijo

Skrbimo za ugašanje  luči, računalnik in televizijo, ko jih ne potrebujemo. Ne puščamo hladilnika odprtega več, kot je nujno potrebno.

ü  Varčujemo z vodo

 Med umivanjem zob zapremo vodo. Tudi po umivanju rok vedno zapremo vodo.

Le tako bomo našo dolino lahko ohranili čisto in prijetno za naše bivanje tem. In to je le nekaj aktivnosti, ki so nam približale pomembnost ohranjanja naše doline, da postane in ostane čista.

Sicer se omenjeni tematiki posvečamo vsako leto, vsak dan, tokrat pa nas je k temu še dodatno vzpodbudil Likovni natečaj Komunale Slovenj Gradec. Postavili so nam res velik izziv, saj je bila glavna nagrada zelo mikavna. Pogovorili smo se o temi, skupaj z otroki načrtovali dejavnosti ter se spopadli z novim izzivom. Najprej smo se lotili akcij, ki otrokom pomagajo pri lažjem razumevanju ter pridobivanju novih znanj in spoznanj. Dela smo se lotili z veliko vnemo in našim načrtom kar ni bilo videti konca. Tako zelo smo uživali in prav vsak dan kaj novega izvedeli.

Seveda pa nam je bilo vse to vodilo za likovno ustvarjanje na temo »Moja dolina brez odpadkov«. Slikali smo, risali, barvali in ustvarjali. Naši mali umetniki so ustvarili neprecenljive izdelke, ki smo jih s privoljenjem njihovih staršev poslali v »borbo« za mikavno nagrado. Ponosna sem na njihove izdelke, kot tudi na njihovo pridobljeno znanje, ki se vsakodnevno odraža na spoštljivem odnosu do narave.

Po vsem pestrem dogajanju, raziskovanju in spoznavanju, pa je sledila enkratna novica. Izvedeli smo, da je bilo likovno delo naše Zarje izbrano kot najlepše in si je prislužilo glavno nagrado. Otroke sva seznanili s to čudovito  novico in našemu veselju ni bilo konca.  Zarjina risbica bo kot zmagovalna risbica, krasila vse trajnostne vrečke Komunale Slovenj Gradec. Za nagrado bomo dopolnili naš nabor   igrač ter ostalih didaktičnih pripomočkov, ki bodo otrokom v naši igralnici še dodatno omogočale razvijanje veščin ter pridobivanje novih znanj ob igri. In za popolnost ter vzdušje ob pridobljeni nagradi, so nas v VVZ Slovenj Gradec, Enoti Gozdni škrat Legen  obiskali predstavniki Komunale Slovenj Gradec. Imeli smo veliko čast, saj nas je skupaj s svojimi sodelavci obiskal direktor Komunale Slovenj Gradec, ki nam je slavnostno predal nagradni bon ter posebna priznanja Na slavnostni podelitvi v naši enoti pa sta se nam pridružili tudi vodja naše enote in pomočnica ravnateljice . Nagrajenka Zarja je v trajnostni vrečki z natisnjeno zmagovalno risbico prejela tudi pripomočke za ustvarjanje. Seveda pa niso pozabili tudi na strokovne delavke.  Prav vsaka izmed nas v enoti Gozdni škrat, je prejela kot darilo trajnostno vrečko z natisnjeno Zarjino risbico. V vrtcu smo  za naše posebne goste pripravili presenečenje. Zapeli smo jim himno naše enote in še nekaj pesmic  ob spremljavi kitare ter jim podarili risbice na lesu, ki so jih ustvarili otroci.

Lahko rečem, da nas je ta neprecenljiva in enkratna izkušnja opogumila in nas vzpodbudila tudi k nadaljnjemu sodelovanju. Združili smo prijetno s koristnim in uspelo nam je. Kjer je volja, je tudi moč…in mi smo s to dokazali. Tudi v prihodnje bomo sodelovali s podjetjem Komunala Slovenj Gradec, jih  obiskali, si ogledali ekološki otok in spet pridobivali nova znanja, ki nas bodo vodila skozi življenje.

Zapisala vzg. Mateja Kac, VVZ Slovenj Gradec, Enota Gozdni škrat - Legen

Oglejte si tudi