Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
4°C
PON.
24°C
5°C
Oceni objavo

Naše gredice

Otroci in strokovne delavke v VVZ Slovenj Gradec, enota Šmartno smo se odločili, da si uredimo vrt pred vrtcem. Čudovita okolica nas je kar vabila k ustvarjenju. Zastavili smo si projekt Naše gredice.
Osnovni namen našega projekta je, da kar največ časa skupaj z otroki preživimo v naravi, da ob tem spoznavamo rastline in otrokom privzgojimo željo po delu na vrtu. Ob tem smo si zastavili cilj, da otrokom omogočimo dovolj priložnosti, spodbud in časa, da sprašujejo o tem, kar vidijo in čutijo, se učijo iskati odgovor tako, da opazujejo, raziskujejo, eksperimentirajo, opisujejo, razlagajo …

Menimo, da se v naravi skriva mnogo načinov, kako otrokom ponuditi izziv in spodbuditi vedoželjnost, doživetje, veselje ob pridobivanju spoznanj po poti raziskovanja.

Pri samem načrtovanju smo izhajali iz otrok, njihovih idej, predlogov. Želimo, da bodo otroci resnični sooblikovalci pri vzgojnem delu od idejne zasnove vrta do končne zasaditve. V  projekt smo aktivno vključili starše, stare starše in hišnike. Vse udeležence bomo  še naprej spodbujale k sodelovanju in prenosu znanja iz generacije v generacijo. Odziv vseh povabljenih je bil izredno dober, saj so se prav vsi odzvali našemu vabilu. Prvi dogovori in dela so stekla, odstranili smo stare grmovnice, starši so nam pripravili leseno ogrodje za gredice, katere so pobarvali otroci sami. Otroci so v samokolnicah vozili prst v gredice. Vsi pa smo se veselili nove okolice vrtca, ki je dobivala novo podobo. Naš projekt ne bi zaživel v takšni meri, če nam na pomoč ne bi priskočili starši in drugi strokovni delavci.

 

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili g. Knapu za podarjen les, g. Jovanu za izdelavo gredic, g. Priteržniku za pomoč pri pripravi terena in hišnikoma g. Sedarju in g. Kotniku. Moramo pa se tudi pohvaliti, da je naš projekt ga. Lea Vornšek predstavila na RTV Slovenija.

 

Strokovni delavci smo si pridobili nekaj dodatnega znanja v sodelovanju z društvom Ajda – Sekcijo za biološko dinamične vrtove v vrtcih, udeležili pa smo se tudi izobraževanj v okviru Inštituta za trajnostni razvoj.

To kar se otrok nauči v najzgodnejšem otroštvu ga bo spremljalo v življenju, te izkušnje jih bodo bogatile in rasle z njimi, zato si želimo, da tovrstnih izkušenj otroci pridobijo čim več.

 

 

Strokovni delavki VVZ Slovenj Gradec, enota Šmartno Edita Hajnže in Andreja Podstenšek

Oglejte si tudi