Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

NAPOVEDNIK DELA Srednje šole Slovenj Gradec in Muta

Ustvarjati začenjamo nov mozaik šole! Naš prvi cilj je kakovostno, odgovorno in vestno vzgojno-izobraževalno delo. Cilje smo si postavili na različnih strokovnih področjih in vpeti v raznovrstne domače in mednarodne projekte stopamo skozi novo obdobje šolskega dela. Veliko truda in energije bomo vlagali v informatizacijo in tako olajšali delo dijakom, učiteljem in staršem. Sozvočje bivanja mladih ustvarjamo in spodbujamo z vizijo in strokovnim pristopom vseh.

In kako smo stopili v novi krog?

Najlepši korak so v drugi polovici avgusta naredili dijaki zaključnih letnikov z maturantsko ekskurzijo v Budvo, biser Črne gore, stopili na vrh Lovčena, se sprehodili po ulicah Dubrovnika, Kotorja, Mostarja in Sarajeva, vmes pa veliko druženja, petja, plesa, prigod …

Seveda, pouk in učenje sta najpomebnejša, a ti dve dejavnosti znamo tudi popestriti; različni projekti so eden od mnogih načinov dodatne motivacije in doseganja cilja, da učne vsebine splošnih in predvsem strokovnih področij povežemo, tudi z zunanjimi sodelavci, in dijake pripravimo za življenje.

1. Sprejem dijakov – novincev na 1 šolski dan je pomemben dogodek za vse nas, še zlasti za dijake 1. letnikov. Z veseljem smo jih pričakali, seveda s kupom napotkov ravnatelja, razrednikov in ostalih učiteljev. Zanje pripravljamo projekt NAROBE DAN s ciljem, da dijaki v raznolikih delavnicah spoznajo vse programe na šoli.

2. Gremo na kmetijo je skupni projekt 3. letnikov SSI in 1. letnikov PTI vseh programov, cilj je spoznati delovanje kmetije kot podjetja z različnih vidikov in v skladu s posameznimi kurikuli, dopolnilne kmetijske dejavnosti, pomen samooskrbe, pridobivanje EU-sredstev, izdelava poslovnega načrta, trženje in promocija dejavnosti in izdelkov.

3. Sodelovanje dijakov programa lesarstvo s študenti Fakultete za arhitekturo v Ljubljani je povezalo teoretično in praktično znanje vseh sodelujočih; sprva makete so pod budnim očesom mentorjev in s pridnim delom naših dijakov postali različni kvalitetni izdelki, ki smo jih postavili na ogled na razstavi z naslovom Drevesa dosežejo svoj smisel v izdelkih najprej v Slovenj Gradcu, nato v Velenju, Mislinji, v jesenskem času pa potuje od Prevalj, Radelj in v novembru tudi do Mozirja.

4. Celoletni projekt Ekošola, Pozorni na okolje, urejanje ekovrta, pri čemer so najbolj dejavni dijaki programa okoljevarstvenik, sodelujejo pa tudi vsi dijaki šole na obeh lokacijah, je projekt spodbujanja vsakodnevne skrbi za okolje, opozarjanja sošolcev, prijateljev in ostalih v bližnji okolici. S to temo je povezan tudi Ekokviz, ko se dijaki pomerijo v znanju s tega področja.

5. Projekt Moje podjetje poudarja podjetniške vsebine tako, da daje močan poudarek socialnim veščinam in veščinam pisnega in ustnega izražanja. Namenjen je oblikovanju poklicne poti, razvijanju sposobnosti in zasledovanju lastnim zanimanjem. Program je zasnovan na metodi učenja z delom in ponuja izzive na različnih področjih poslovnih procesov. V projektu bo sodeloval razred ET1 In GHT1.

6. Mednarodni projekt International village na Slovaškem je eden izmed najzanimivejših. Dijaki iz različnih držav, stari od 14 do 18 let, se bodo skupaj s svojimi učitelji srečali v Stari Lubovni na Slovaškem. Pet dni bodo sodelovali v različnih delavnicah, povezanih s športom, umetnostjo in učenjem jezika. Uradni jezik projekta je angleščina, tako da bodo udeleženci imeli priložnost izpopolnjevati svoje jezikovne sposobnosti. Delavnice bodo vodili učitelji iz angleško govorečih držav (ZDA, Velika Britanija ali Kanada).

7. V sklopu novega programa Erasmus+ (2014-2020) šola omogoči s pomočjo dotacij Evropske unije opravljanje prakse v tujini, v tem šolskem letu bo delovno prakso v tujini (Portugalska, Malta, Irska) opravljalo kar 20 naših dijakov vseh programov.

8. Strokovne ekskurzije so pomemben del učnega procesa, še zlasti v programu gastronomija in turizem, kjer dijaki poleg ogledov pripravijo tudi samostojna vodenja in samo pripravo posamezne destinacije. Letos jih bo pot popeljala po bližnji in daljnji okolici v Sloveniji pa tudi do Verone, Budimpešte in že oktobra na najzanimivejšo destinacijo Rim, Pompeji, Vezuv in Neapelj.

9. Sodelovanje z osnovnimi šolami, lokalnimi skupnostmi, društvi, Gospodarsko zbornico Dravograd, mediji prinašajo v samo življenje dodano vrednost, ki obogati sam pouk, prinaša dodatna praktična znanja in pestrost dogajanja.

10. Tekmovanja so priložnost, da se dijaki s posameznih programov dokažejo tudi na strokovnih področjih; pisana paleta je teh: državno tekmovanje turističnih šol – Gostinsko turistični zbor, Mladi za turizem, Mladi raziskovalci, državno tekmovanje v tehniki prodaje, učnih podjetij, iz ekonomije, znanja računovodstva, poslovne matematike, iz znanja o sladkorni bolezni, za Cankarjevo priznanje iz znanja slovenščine lesarijada, vzgojiteljada … Vsekakor veliko priložnosti za potrditev znanja!

Letošnji začetek šolskega leta je še posebej, s ponosom segamo v roko naši kolegici sodelavki gospe Bernardi Klančnik, ki bo 5. oktobra, na dan učiteljev, prejela najvišje občinsko priznanje s področja izobraževanja, Vrunčevo nagrado MOSG, za izjemen večletni prispevek pri poučevanju bodočih kuharjev in natakarjev.

No, takole začenjamo z oblikovanjem mozaika 2014/15 na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta.

Pa se vidimo, morda nekje v mestu na stojnici, na televiziji … tudi slišali se bomo preko valov Koroškega radia …

Dober dan tudi na spletni strani šole http://www.sc-sg.net/srednjasolasgmuta/ in na FB.

 

Oglejte si tudi